Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eni stoot belangen in gasnet af na druk EU

De Italiaanse olie- en gasmaatschappij Eni gaat onder druk van Brussel belangen verkopen in drie grote gaspijpleidingen die vanuit Slowakije, Nederland en Zwitserland naar Italië lopen. Eni hoopt hiermee onder een mogelijke miljardenboete uit te komen die het bedrijf boven het hoofd hangt wegens vermeend marktmisbruik.

Eni is het derde grote Europese energiebedrijf dat delen van zijn infrastructuur verkoopt onder druk van eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging). Begin 2008 deed het Duitse E.ON zijn hoogspanningsnetwerk in Duitsland van de hand, evenals 20 procent van zijn energiecentrales in dat land. Kort daarna zette het eveneens Duitse RWE zijn gasnet in Duitsland te koop. Vorig jaar hebben E.ON en het Franse Gaz de France een boete van 1,1 miljard euro gekregen wegens het onderling verdelen van de gasmarkt.

Het beleid van Kroes is gericht op de liberalisering van de Europese elektriciteits- en gasmarkt, die tot meer concurrentie en lagere prijzen voor de consument moet leiden. Veel energiebedrijven met een traditioneel sterke positie op hun thuismarkt verzetten zich hiertegen.

Eni werd ervan verdacht concurrenten niet toe te laten tot de drie Europese pijpleidingen. Daardoor kon het concern een monopoliepositie houden op de Italiaanse gasmarkt.

Eni heeft laten weten de TAG-pijpleiding, die van Slowakije naar Italië loopt, in Italiaanse handen te willen houden, gezien het strategisch belang ervan. Het wil een belang van 89 procent verkopen aan de investeringstak van de Italiaanse staat, Cassa Deposito e Prestiti. Eni is zelf voor 30 procent in handen van de Italiaanse staat.

De waarde van de belangen die Eni wil verkopen ligt op 1,5 miljard euro. Als de Brusselse mededingingsautoriteit de verkoop goedkeurt, vermijdt het concern een mogelijke boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaarlijkse omzet. In 2008 bedroeg die 108 miljard euro.