Dopingregels zorgen bij Winterspelen voor ergernis

De strikte dopingprocedures die tijdens de Olympische Winterspelen gelden, zorgen nu al voor ergernis bij enkele Nederlandse schaatsers. Alle wintersporters moeten tijdens ‘Vancouver 2010’ nauwgezet aangeven waar ze verblijven, het hereaboutsysteem. Zo moeten de sporters nu al formulieren invullen waarin staat op welk tijdstip ze eten, een persconferentie geven, trainen of ergens winkelen. „Ik kan naast topsporter net zo goed boekhouder worden”, schreef Mark Tuitert op zijn website.

„De dopingcontroleurs willen nog weten waar en wanneer je op de wc zit”, verzucht de voormalig Europees kampioen allround. Net als zijn collega’s is Tuitert zeker geen tegenstander van strenge dopingcontroles. Maar de schaatser vindt dat het antidopingbureau WADA nu wel doorgeschoten is. „Terwijl het juist tijdens de Spelen heel gemakkelijk is om een sporter te vinden, want we zitten allemaal samengepakt in grote flats.”

Daarnaast verschijnen de atleten met grote regelmaat in de stadions voor trainingen en wedstrijden. Tuitert krijgt in elk geval steun van zijn ploeggenoot Annette Gerritsen, die op haar twitterpagina de ergernissen van zich afschrijft: „Bezig met invullen van de whereabouts. Moet tijdens de Spelen elk uur aangeven waar ik mij bevind. Je kunt ook te ver doorslaan als je het mij vraagt...”

Overigens heeft paus Benedictus XVI gisteren zijn zegen gegeven aan de 21ste Olympische Winterspelen, die van vrijdag 12 februari tot en met zondag 28 februari in en rond de Canadese stad Vancouver worden gehouden. De Spelen kunnen volgens de uit Duitsland afkomstige kerkvorst bijdragen aan de wereldvrede en wederzijds begrip tussen mensen.

De paus liet een boodschap uitgaan van Vaticaanstad naar de Canadese aartsbisschop Michael Miller. „Mijn beste wensen gaan naar alle deelnemende atleten, de organisatie en de vele vrijwilligers die grootmoedig meehelpen aan dit belangrijke evenement.”

Het hoofd van de katholieke kerk herhaalde de woorden die zijn voorganger Johannes Paulus II ooit sprak: „Ik roep in herinnering dat sport een effectieve bijdrage kan leveren aan een vreedzame verstandhouding tussen mensen en een nieuwe beschaving van liefde kan vestigen.” (ANP)