Economie kort

Januari goede maand voor Nederlandse autoverkopen

UTRECHT. De Nederlandse autobranche is het nieuwe jaar positief begonnen. In januari zijn 62.899 nieuwe personenauto’s verkocht, 12 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Bovag, RAI Vereniging en RDC. In vergelijking met twee jaar geleden, voor de start van de economische recessie, is het aantal verkopen nog wel 5,2 procent lager. In januari 2008 werden er 66.329 nieuwe personenauto's op kenteken gezet. Januari is traditioneel de beste maand voor de verkopen van nieuwe auto’s. Veel kopers wachten tot het nieuwe jaar met het op kenteken laten zetten van een nieuwe auto, omdat de auto dan op papier een jaar jonger is. (ANP)

Ambtenaren voeren actie voor beter loon

ZOETERMEER. Ambtenaren van gemeenten en provincies gaan vanaf morgen actievoeren voor hogere lonen. In het provinciehuis van Zeeland beginnen ze met een werkonderbreking, meldde een woordvoerder van ambtenarenbond Abvakabo gisteren. De ambtenarenbonden willen dat de gemeenten en provincies tegemoetkomen aan hun cao-eisen. De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de werkgevers willen de nullijn. Volgens hen is er geen geld voor een structurele loonsverhoging. Volgens de zegsman zullen de acties enkele weken duren; steeds op andere plaatsen in het land. (ANP)

Farmacieconcern verdrievoudigt winst

NEW YORK. De winst van farmaciegigant Pfizer is in het laatste kwartaal van 2009 bijna verdrievoudigd vergeleken met een jaar eerder. Dat komt mede door de overname van branchegenoot Wyeth. De nettowinst van ’s werelds grootste farmaceut steeg tot 767 miljoen dollar van 266 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet klom met 34 procent tot 16,5 miljard dollar. Pfizer profiteerde van de in oktober afgeronde overname van Wyeth ter waarde van 68 miljard dollar. Ook schrapte Pfizer het afgelopen jaar duizenden banen en werden fabrieken gesloten om kosten te besparen. Daarnaast moest het concern eind 2008 nog miljarden opzijzetten voor schikkingen, wegens het overtreden van de marketingregels met de pijnstiller Bextra. (ANP)

Omzet in de horeca valt opnieuw lager uit

WOERDEN. De omzet in de horecasector is in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar met 3,5 procent gedaald. Het is het zesde kwartaal op rij dat de horecabranche een omzetdaling voor de kiezen krijgt, zo meldt Horeca Nederland. Volgens de brancheorganisatie had de omzet nog steeds te lijden onder de crisis, maar ook het rookverbod en de slechte weersomstandigheden speelden de sector parten. De gemiddelde omzetdaling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was het sterkst in de hotel- en restaurantsector. In de grote steden was de omzetdaling groter dan in andere regio’s. (ANP)