op nrcnext.nl

scene uit de film The Hurt Locker (2008) FOTO: Filmfestival Venetie Director: Kathryn Bigelow
scene uit de film The Hurt Locker (2008) FOTO: Filmfestival Venetie Director: Kathryn Bigelow Jonathan Olley

Seksschandaal bij Engels nationaal voetbalteam

Ken je die van die aanvoerder en die linksback? Bert van Marwijk mag zijn handjes dichtknijpen dat zijn grootste kopzorg in de aanloop naar het WK Wesley Sneijders ego is. Fabio Capello, bondscoach van Engeland, staat voor een lastiger opgave sinds bekend is geworden dat aanvoerder John Terry het deed met de vriendin van de Engelse linksback Wayne Bridge. Nu is het ‘hij of ik’, zo lijkt de houding van de – in principe – reservespeler Bridge, voormalig ploeggenoot en vriend van Terry bij Chelsea. Een beetje alsof Giovanni van Bronckhorst het aanlegt met de vriendin van Edson Braafheid.

De Oscarnominaties

Kassucces Avatar en het Irakdrama The Hurt Locker staan samen bovenaan de lijst genomineerden voor de Academy-Awards (Oscars). Beide zijn negen keer genomineerd, onder meer voor beste film. Het is dit jaar voor het eerst sinds 1943 dat er weer tien films genomineerd zijn voor die categorie, in plaats van vijf. Opvallend is wel dat de nominaties voor Avatar sterk gericht zijn op de technische categorieën (geluid, visuele effecten en montage). Het scenario van de film is bijvoorbeeld niet genomineerd. Anti-nazi drama Inglourious Basterds is achtmaal genomineerd, onder andere voor beste regisseur (Quentin Tarantino) en belangrijkste bijrol voor Christoph Waltz. Andere kandidaten voor een Oscar voor de beste film zijn onder meer Up in the Air en The Blind Side. De Nederlandse speelfilm Oorlogswinter, van regisseur Martin Koolhoven, is niet genomineerd.