Inval politie in Bosnisch moslimdorp

De Bosnische politie heeft gisteren een inval gedaan in een dorpje waar een gemeenschap van zeer conservatieve moslims woont. Dat hebben de Bosnische autoriteiten gemeld. De actie zou gericht zijn tegen personen die erop uit zijn om het land te ontwrichten.

Bij de actie werden ruim zeshonderd politieagenten ingezet. Volgens het Openbaar Ministerie, dat opdracht had gegeven tot de inval, was het de grootste politieactie sinds het einde van de oorlog in Bosnië (1992-1995). Onduidelijk bleef wat de inwoners precies zouden hebben misdaan.

In dorpje, Gornja Maoca, op de grens van de Bosnisch-Servische Republiek en de Moslim-Kroatische Federatie, de twee autonome regio’s waarin Bosnië is opgedeeld na de oorlog, wonen zo’n honderd mensen. De meesten zijn wahabieten, volgelingen van een zeer conservatieve stroming binnen de islam. Inwoners van het afgelegen bergdorpje hebben onofficieel islamitische wetgeving (sharia) ingevoerd.

Volgens het OM was de actie gericht tegen personen die „beschuldigd werden van het bedreigen van de territoriale integriteit van Bosnië-Herzegovina, die de constitutionele orde in gevaar brengen en nationalistische, raciale en religieuze haat aanwakkeren”.

Bij de actie werden volgens het OM enkele mensen gearresteerd, onder wie de geestelijke leider van de gemeenschap, Nusret Imamovic. Ook zouden er wapens en munitie zijn gevonden en in beslag genomen, alsmede dvd’s en cd’s. De actie werd gezamenlijk uitgevoerd door politieagenten van de Bosnisch-Servische Republiek en de Moslim-Kroatische Federatie.

Tijdens de oorlog kregen moslims in Bosnië steun van buitenlandse islamitische strijders, mujahedeen. Een aantal daarvan bleef na de oorlog in Bosnië en kreeg de Bosnische nationaliteit. Tot ‘9/11’ leefden zij er betrekkelijk ongestoord.

Na die aanslagen werden – onder druk van de Verenigde Staten – de meesten van hen echter aangemerkt als ‘veiligheidsrisico’ en gedeporteerd.

In december vorig jaar werd een groep van vermoedelijk radicale moslims vastgezet op beschuldiging van terrorisme en wapensmokkel. (BBC, AP, Reuters)