Aandeelhouders Océ voeren druk op

Minderheidsaandeelhouders komen er bekaaid af in de beoogde overname van printerfabrikant Océ in Venlo. Dat schrijft de Britse activistische aandeelhouder Hermes in een tweede open brief aan Océ en de leiding van het Japanse Canon, dat Océ wil kopen. Hermes (3,3 procent van de aandelen) gaf eerder aan het bod van 8,60 euro te laag te vinden. Nu klaagt Hermes dat Océ Canon te veel invloed geeft in de raad van commissarissen. Bij een algemene aandeelhoudersvergadering volgende week wordt die gedeeltelijk vervangen. „Alsof je de sleutel van het huis weggeeft voordat de eigenaar een acceptabel bod heeft gekregen”, zegt een woordvoerder van Hermes. Ook zou Canon, dat nu 28 procent van de aandelen heeft, te veel aandelen met stemrecht krijgen dankzij een aanpassing van de statuten.

Vorige week maakte Canon bekend dat het zijn indicatieve bod van 8,60 euro per aandeel gestand doet. Hermes denkt dat Océ bijna het dubbele waard is. „We willen geen stokje steken voor deze fusie – Canon is een uitstekende kandidaat – maar het bod moet rekening houden met het groeipotentieel.” Door de schaalgrootte van Canon kan Océ volgens het hedgefonds meer uit de specialistische printers halen (voor hoge volumes en extra brede formaten). Océ had kunnen beslissen zijn divisie met minder winstgevende printers voor het midden- en kleinbedrijf apart te verkopen – ook dat zou in het bod verrekend moeten worden, aldus Hermes.

De biedingsperiode duurt tot 1 maart. Dan hoopt Canon 85 procent van de aandelen in zijn bezit te hebben. Maar Canon heeft al aangegeven dat het eventueel ook met een iets kleiner percentage genoegen zal nemen. De aandeelhouders die tot nu toe hebben gezegd het Canon-bod niet te accepteren, hebben een aandeel van ruim 15 procent. Océ onthoudt zich van commentaar.