Nederland kort

Onderwijsinspectie: 64 ‘zeer zwakke’ mbo-opleidingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Inspectie van het Onderwijs heeft 64 van de 11.000 opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs het predicaat „zeer zwak” gegeven. Dat staat op de mbo-lijst die de inspectie gisteren op haar website heeft gepubliceerd. Het regionaal opleidingencentrum (ROC) met de zwakste opleidingen is het Alfa-college: veertien vestigingen in Groningen, Drenthe en Overijssel. Op het Alfa-college zijn 10 van de 250 opleidingen zeer zwak, alle op één plaats in Groningen. Deze opleidingen tellen zo’n 500 leerlingen. Op ROC’s van de Amarantis Onderwijsgroep is het grootste aantal leerlingen de dupe: ruim duizend. Deze school, met mbo-opleidingen in Amsterdam, Utrecht, Almere en Amersfoort, telt zeven zeer zwakke opleidingen. In het basis- en voortgezet onderwijs hield de inspectie al lijsten bij met zeer zwakke scholen. In het mbo is dat voor het eerst.

OM: geen vervolging van Tilburgs raadslid

Den Bosch. Het Openbaar Ministerie (OM) zal het Tilburgse gemeenteraadslid Hans Smolders niet vervolgen. Het OM in Den Bosch maakte gisteren bekend dat de hoofdofficier dat heeft besloten op grond van de resultaten van het rijksrechercheonderzoek naar mogelijke corruptie van Smolders. Smolders is fractievoorzitter van zijn partij Lijst Smolders Tilburg (LST). Smolders werd ervan verdacht een projectontwikkelaar, die in Tilburg het grootste winkelcentrum van Nederland wilde bouwen, om een gift te hebben gevraagd. De hoofdofficier van justitie vindt dat, hoewel de startinformatie voldoende aanleiding gaf voor een onderzoek tegen Smolders, er nu onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voorhanden is voor vervolging. Smolders kreeg landelijke bekendheid als de chauffeur van Pim Fortuyn en later als Tweede Kamerlid voor de LPF. Hij was in Tilburg aanvoerder van de oppositie tegen burgemeester Ruud Vreeman, die in oktober noodgedwongen vertrok. (ANP)

Celstraffen voor ‘knuppelbende’

Groningen. De rechtbank in Groningen heeft gisteren celstraffen opgelegd van acht maanden tot 2,5 jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk aan vijf leden van de zogeheten knuppelbende uit Oost-Groningen. Eind vorig jaar mishandelde en bedreigde deze bende zeker vijftien willekeurige voorbijgangers met honkbalknuppels. Het gaat om mannen van tussen de 18 en 23 jaar oud. Ze gingen onder invloed van drank en drugs met hun knuppels de straat op en sloegen in september vorig jaar vooral minderjarige jongeren in elkaar. De wapens werden ingetaped om bloedsporen gemakkelijker te kunnen verwijderen en de mannen droegen bivakmutsen om niet te worden herkend.(ANP)

Concurrentie bij tandartsen uitgesteld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De liberalisering bij tandartsen wordt waarschijnlijk een jaar uitgesteld. Dan gaan ze niet per 1 januari volgend jaar met elkaar concurreren, maar in 2012. Het ministerie van VWS zegt dat invoering in 2011 „lastig” is geworden. Reden is dat bij enkele partijen grote problemen zijn ontstaan over hoeveel een standaard behandeling mag kosten. In de vrije markt kunnen tandartsen een eigen concurrerend tarief aanbieden voor een stifttand, vulling, wortelkanaalbehandeling of kroon. Patiënten zouden recht krijgen op een offerte als een behandeling meer kost dan 150 euro. De invoering van de vrije markt voor tandartsen is deel van het beleid van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de zorg te liberaliseren.