Merkel wil betalen voor illegale cd

Bondskanselier Angela Merkel zal er alles aan doen om een cd-rom in handen te krijgen met illegaal verkregen informatie over ongeveer vijftienhonderd Duitsers die via Zwitserland de belasting zouden hebben ontdoken. Ze is bereid de gevraagde prijs voor de cd-rom te betalen: 2,5 miljoen euro.

„Als deze gegevens relevant zijn, zullen we ze in principe moeten verwerven”, zei Merkel gistermiddag, nadat in Duitsland grote commotie was ontstaan over deze nieuwe en – naar het schijnt – grote fiscale affaire. Die doet sterk denken een soortgelijke zaak twee jaar geleden, toen een cd-rom met belastinginformatie uit Liechtenstein tot politieke en maatschappelijke opwinding leidde. Ook toen was de informatie gestolen; de Duitse regering betaalde er circa 5 miljoen euro voor. De Zwitserse minister van Financiën Hans-Rudolf Merz liet gisteren, na telefonisch overleg met zijn Duitse ambtsgenoot Schäuble, weten dat zijn land in dit concrete geval geen medewerking kan verlenen. Het is, zei hij, in Zwitserland verboden om gestolen rekeninggegevens te koop aan te bieden. Dat schendt de privacy van bankklanten. Wel wil Zwitserland de samenwerking met Duitsland op belastinggebied „ verdiepen”, aldus Merz.