geld kort

Buitenland minder in trek als bestemming deze zomervakantie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ongeveer 7,8 miljoen Nederlanders willen komende zomer naar het buitenland op vakantie. Dat zijn er 200.000 minder dan vorig jaar, blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van NBTC-NIPO onder ruim achtduizend respondenten. Het zomerseizoen loopt van mei tot en met september. Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk, Spanje en Italië het meest populair. De belangstelling voor een vakantie in eigen land is onder Nederlanders gestegen met 50.000 tot 2,5 miljoen. Gelderland, Zeeland en Drenthe zijn daarbij de populairste bestemmingen. Met name de campings lijken te profiteren van de toegenomen interesse.

Minder schadeclaims voor grote branden

Den haag. Nederlandse verzekeraars hebben vorig jaar ruim 369 miljoen euro uitgekeerd vanwege schade door grote branden. Dat blijkt uit informatie van het Verbond van Verzekeraars. Daarmee lag de schade lager dan een jaar eerder, toen 490 miljoen euro werd uitgekeerd voor grote branden. De brand in de Technische Universiteit Delft was dat jaar alleen al verantwoordelijk voor 140 miljoen euro aan schade. In 2009 waren er in Nederland 105 branden met een minimale schade van een miljoen euro. Dat waren er negen meer dan in 2008. De grootste schade ontstond door de brand in het winkelcentrum van Stein. Die kostte verzekeraars 31,5 miljoen euro. (ANP)

1,2 miljoen aan valse eurobriefjes ontdekt

Bogotá. In een illegale drukkerij in het Zuid- Amerikaanse Colombia is voor 1,2 miljoen euro aan valse eurobiljetten ontdekt. De criminelen hadden de valse briefjes van 50 euro willen uitgeven in Europa, meldde het Europees politienetwerk Europol gisteren. De drukkerij in hoofdstad Bogotá had professionele apparatuur en materiaal. De werkplaats is ontmanteld. De politiediensten van Colombia en Spanje kwamen samen met Europol de drukkerij in 2009 op het spoor. Bij de actie is een man gearresteerd. (ANP)

Randstad blundert met jaaropgaven

Utrecht. Werknemers van de Universiteit Utrecht ontvingen donderdag naast hun salarisstrookje van januari ook de jaaropgaven van een of meerdere collega’s. Dat heeft de universiteit bekendgemaakt. Door een fout van Randstad HR Solutions, die de administratie verzorgt, kregen de universiteitsmedewerkers ook te zien wat hun collega’s het afgelopen jaar hebben verdiend. Volgens Randstad gaat het om een technische storing bij de verzending van de brieven. De universiteit heeft geëist dat alle jaaropgaven opnieuw worden verzonden. (ANP)

Amerikaan verdient 1,4 procent minder

Washington. Het gemiddelde persoonlijke inkomen in de Verenigde Staten is in 2009 met 1,4 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekend. Het gaat om de sterkste inkomensdaling sinds 1938. Toen dook het inkomen sterker naar beneden, met 7,7 procent. In december vertoonde het persoonlijke inkomen, waaronder onder meer ook inkomsten uit beleggingen en subsidies vallen, alweer een stijgende lijn, evenals in de maand daarvoor. In december steeg het inkomen met 0,4 procent. In november bedroeg de stijging 0,5 procent. (ANP)