Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Econoom Sweder van Wijnbergen geeft commentaar op het gesprek dat de commissie-De Wit vandaag had met president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Omdat er geen plaats is binnen de Nederlandse hulpverlening worden jongeren naar opvanghuizen in het buitenland gestuurd. Daar moeten ze werken. Vandaag het verhaal van William (12) en Nick (15), die maanden in Frankrijk en Duitsland woonden. Verder een reportage over de groeiende armoede in Californië. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Econoom Arnoud Boot over het gesprek dat de commissie-De Wit vandaag had met Nout Wellink. En aandacht voor de affaire rond kapitein Kroon.Ned.2, 22.15-22.50u

praatprogramma

De wereld draait door. Van Nieuwkerk en tafelheer Mulder praten over de kunst van het maken van een carnavalshit. Zangeres Caro Emerald zingt een liedje.Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Een van de gasten is Geert Dales, voormalig wethouder van Amsterdam. Hij komt praten over de Noord-Zuidlijn. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Terzake. Onder meer reacties van politici op de schietpartij in Laken en aandacht voor de werknemers van de Opel-fabriek in Antwerpen die gesloten wordt.Canvas, 20.00-20.40u.

The Richard Dimbleby lecture. Jaarlijkse lezing, vernoemd naar vermaarde Engelse journalist. Dit jaar uitgesproken door schrijver Terry Pratchett, die zijn lezing de titel Shaking Hands with Death gaf. Pratchett (1948) maakte drie jaar geleden bekend dat hij leed aan een zeldzame vorm van Alzheimer. Zijn lezing gaat over het groeiende aantal ouderen van wie een aanzienlijk deel zorgbehoevend zal worden, en over de noodzaak van de samenleving om daar een oplossing voor te vinden.BBC 1, 23.35-0.20u.

Film Festival Rotterdam. Interviews en reportages, gepresenteerd door Sarah Meuleman.Ned.2, 23.40-0.00u.

documentaire

Tegenlicht: doorstart Detroit. Een dag uit het leven van vier inwoners van Detroit. De vier zijn allen op een of andere manier met autofabrikant General Motors verbonden. Vorig jaar ging het bedrijf failliet, maar met miljarden steun van de overheid maakt het een doorstart. Ned.2, 20.55-21.46u.

Dokument: Zes adopties Brazilië (2). Documentairemakers Moniek van de Vall en Gustaaf Vos volgden vijf jaar lang de zes geadopteerde kinderen van een echtpaar uit Vriezenveen. Twee van de kinderen zijn extreem onhandelbaar. Het huwelijk van de ouders strandt binnen een jaar na de adoptie; de vader staat alleen voor de opvoeding van de zes.Ned.2, 22.50-23.40u.

Kunst statt Rolex. Nu elke rijke Rus kennelijk voorzien is van een duur horloge richt de aandacht van veel miljardairs zich op andere statusverhogende koopwaar: kunst. Voor topprijzen gaan hele collecties naar Rusland, waar ze niet alleen belanden in villa’s, maar ook in musea die door de nogal eens dubieuze eigenaren gesticht zijn. Frappant detail is dat Russen vooral Russische kunst kopen. Volgens sociologe Olga Kryschtanowskaja is dat om politieke goodwill bij de machthebbers te kweken – opdat de zaken ongestoord door kunnen gaan.Arte, 23.15-0.10u.

Profils paysans: La vie moderne. Documentaire van Raymond Depardon over de verdwijnende boerenstand in de bergen van de Franse Cévennen.Canvas, 23.40-1.05u.

muziek

Dido and Aeneas. Opera van Henry Purcell uit 1689, in een bewerking van de Engelse regisseur Deborah Warner uit 2006. Zij herschreef onder meer de proloog en gebruikte daarbij teksten van T.S. Eliot, Ted Hughes en Yeats. Uitvoerenden: Les Arts Florissants o.l.v. William Christie. Met onder anderen Malena Ernman als Dido en Christopher Maltman als Aeneas. Arte, 22.10-23.15u.

radio

Radio 6 live: Chris Potter met The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Registratie van het concert dat de Amerikaanse jazzsaxofonist en de Nederlandse big band vorige week donderdag gaven in het Bimhuis.Radio 6, 22.02-0.00u.