Wespentaille in een duikpak

Het duo Houtekamer & Van Santen test elke maand een product. Deze keer: corrigerend ondergoed.

Hemd DKNY Control Camisole € 48,95 Nederland, Utrecht, 13-01-10 Corrigerend ondergoed. © Foto Merlin Daleman
Hemd DKNY Control Camisole € 48,95 Nederland, Utrecht, 13-01-10 Corrigerend ondergoed. © Foto Merlin Daleman

Verrukt staart Van Santen in de spiegel. Een wespentaille is tóch mogelijk! Ze draait links- en rechtsom en dertig jaar inprenting door de massamedia slaat toe: ze is slank. En slank is mooi.

Ze heeft zich in een vleeskleurig wielrenbroekje gestoken, dat ze tot onder haar borsten heeft opgehesen. Daar drukt het de lucht uit haar longen. Maar ach, het effect!

Om je slank te kleden, hoef je geen corselet met puntige cups meer aan. Er bestaat een ruim assortiment aan corrigerende hemdjes, jurken, broekpakjes en zelfs strings. In aantrekkelijk glanzend zwart, of met een kantje. Maar werkt het? In de Bijenkorf in Utrecht proberen we met Waist Nippers en Control Camisoles overtollig vet weg te werken. Drie dilemma’s voor wie niet naar de sportschool wil.

1

Kleine ingreep of grote operatie?

Er bestaat ondergoed waarmee je geen vetrol meer overhoudt. Het is te koop onder de onschuldige naam Flexees Firm Control Singlet. Het grofste geschut uit het Bijenkorf-assortiment.

„Poe. Hoe trek je dit over je billen? En dan nog over je borsten?” Na vijf minuten vechten staat Van Santen in een hoge broek met schouderbanden, met ‘verkoelende nanotechnologie’.

Een dramatisch gezicht, oordeelt Van Santen als ze voor de spiegel staat. Maar ze is voorzichtig enthousiast. Het is strak. Het is slank. Tot ze bedenkt dat ze ook weleens naar de wc moet. Tussen de benen blijkt achter een flap een open kruisje te zitten. Dit is geen corrigerend ondergoed, vinden we. Dit is een duikpak.

Uit dat ding. We willen best een plattere buik, maar geen textiele chirurgie. De Flexees Instant Slimmer Firm Control Fat Free Tank met Tummy Flattening Hidden Panel is zo onschuldig. Het zachte hemd is makkelijk aan en uit te trekken, het zit lekker, en het is niet te onderscheiden van een gewoon hemd. Maar comfort heeft zijn prijs: Houtekamer heeft nog steeds een klein buikje.

2

Klassiek of nanotech?

De Firm Control Waist Nipper, ook van Flexees, is een ouderwets corset. Van Santen voelt wel wat voor dit kostuumdrama dat aan zwart satijn doet denken. Tot ze hem aan heeft. „Dit is alsof je een emmer zonder bodem aanhebt.” Vooral bij het zitten drukken de verstevigende baleinen in buik en rug. Het moet gezegd: zo plat als haar buik nu is, hebben we het nog niet gehad. „Dit is meer iets voor een staande receptie”, concludeert Van Santen. We leven in de 21ste eeuw. We willen stretch en microvezels.

3

Mooi of functioneel?

DKNY verkoopt designerjurken van 300 euro, maar ook corrigerend ondergoed. Op het hemdje en broekje dat Houtekamer uit het rek vist, hebben ze hun best gedaan. Over de huidkleurige stretchstof zit zwart, meerekkend kant. Van Santen: „Is dit wat mannen voor hun vrouw kopen?” Houtekamer, vanuit het pashokje: „Ja, maar laat ze dat niet doen.”

Houtekamer zit vast. Ergens bij de schouder rekt de stretchstof niet verder mee. Ze kreunt iets over zelfkastijding en rukt aan het hemd. „Ik ben bang dat ik het kapot trek.” Met nagelkrassen komt ze het pashokje uit. Het resultaat is weinig bemoedigend: een vetribbel boven de onderbroek die er eerst niet zat en platgeperste borsten. Van Santen: „Echt iets voor Jeanne d’Arc.”

Die uitpuilende vetribbel heet de muffin top en die moet je vermijden. Met iets wat alles bedekt, maar er niet uitziet als een duikpak. Een corrigerende jurk.

Houtekamer kiest voor de Slimdress, for total body correction van Magic. Het Nederlandse merk stopt corrigerende kledingstukken in doosjes met kleurige tekeningen van hippe vrouwen. De Slimdress van Magic is hoogglans zwart. Houtekamer wil de betovering niet helemaal verbreken aan het einde van de romantische avond. Ze voelt zich „lekker strak” in de Slimdress, maar die ingebouwde bh is „geen feest”. Die is te klein. De juiste verhouding tussen kledingmaat en cupmaat zit niet in het assortiment.

De hoge broek van Luleh Firm Control Waist Shaping biedt een oplossing. Je draagt je eigen bh én je vermijdt de gevreesde muffin top. Van Santen hijst zich er in. „Waar is het heen?” kraait ze. „Ik heb bijna te veel wespentaille! Maar het idee van flaneren in een licht zomerjurkje is wel weg.” Met zo’n broek ben je altijd stevig ingepakt.

Geheel tegen de verwachting in gaat één pakje mee naar huis. Houtekamer murmelt iets over ‘première’ en ‘zwart zijden jurkje’. Het is een lang hemd, „licht corrigerend”, vindt Houtekamer. Vergeet de sportschool, het wordt de Flexees Lite Control Chemise. „Buik prima, billen ook”, glundert ze.