Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tilmannen

Youp

Hoe hard mag je lachen om Wim Kok, die in 1997 terecht uithaalde met exhibitionistische zelfverrijking over de absurd hoge salarissen voor topmannen en bijna tien jaar later instemde met een 584 procent hogere bonus voor ING-baas Michel Tilmant?

Daar mag je heel hard om lachen. Proesten zelfs. Gieren van de pret. Huilend rollebollen over de grond. In het eerste geval was Wim de sociaaldemocratische premier van ons land en in het tweede had hij als pensioenschnabbeltje een commissariaat bij de grote bank-verzekeraar aangenomen.

Dat je als commissaris bij een bedrijf dat exhibitionistische zelfverrijking hoog in het vaandel heeft staan iets anders moet verdedigen dan als linkse premier snap ik zelfs, maar om als rassocialist in te stemmen met een 584 procent hogere bonus voor een Belgische grootgraaier als Tilmant slaat toch echt alles. Dit kan je aan niemand uitleggen.
Later moest diezelfde Tilmant bij partijgenoot Bos bedelen om 10 miljard steun om zijn bankje overeind te houden. 10 miljard!!! Heeft hij toen die 584 procent extra bonus weer ingeleverd? Hoe zit dat eigenlijk met die exorbitante bonusgraaiers? Waarom mogen ze altijd alleen pakken en hoeven ze na overduidelijk wanbeleid en verlies niks in te leveren? Wel bonus en geen malus.

En met wie bespreek je een bonusverhoging van 584 procent? Heb je een manager, die in zo’n geval voor je opkomt? Of opper je zo’n bedrag zelf?? En tegen wie begin je erover? Tegen een vriendje dat ook mee mag graaien uit de ruif? Indrukwekkend dat na de financiële crisis allerhande topmannen de schepen van de zinkende zilvervloot verlieten en toch nog even hun reeds overvolle zakken vulden. Hadden ze namelijk recht op! Nou ja, volgens zichzelf dan.

De open haardjes in Blaricum, Wassenaar en Brasschaat moeten natuurlijk wel blijven branden. Ze ruiken zo lekker als je buiten loopt.

Wim heeft voor de commissie-De Wit begrip gevraagd voor zijn positie als commissaris en hopelijk begrijpt hij inmiddels waarom het volk zich massaal afkeert van de politiek in het algemeen en van de PvdA in het bijzonder. Die Tilmant was zelf overigens te laf om voor deze commissie te verschijnen. Of is dat gewoon Belgische wraak op de Fortis-affaire?

Las ook dat Bos deze dagen weer onderhandelt met IJsland over Icesave. Lijken me leuke dialogen. Bos vraagt ons geld terug en die blonde types antwoorden: „Meneer Bos, we zijn bankiers en in principe betalen wij nooit terug. In elk geval zo min mogelijk.”

Over oplichters gesproken. Moet nog steeds onbedaarlijk hard lachen om Dirk Scheringa, die op de avond van de grote Haïti-actie in zijn Giro 555-shirtje als BN’er telefonisch geld moest binnenhalen bij de mensen. Je zal als brave borst uit Emmeloord een klein bedrag aan die dakloze sloebers in Port-au-Prince willen schenken en je krijgt die geitenwollen gladjakker aan de lijn.

„Goedenavond, met de woekeraar van Wognum.” Ik zou toch echt ophangen en het bedrag onmiddellijk in de plaatselijke kroeg gaan opzuipen. Nog grappiger als de simpele ziel uit Emmeloord ook nog een fikse schuld aan de curator van Dirk heeft.

Maar terug naar Wim Kok. Hij zat in die vergadering waar men besloot om die bonusverhoging van 584 procent door te voeren. Zelf zei hij dat hij ondanks zijn opvattingen over de maatschappelijke wenselijkheid van deze zeer aanzienlijke correctie van het beloningspakket in het belang van de ING heeft geredeneerd. Daarvan was hij commissaris.

Dus je maatschappelijke verantwoording telt dan opeens niet meer? Ik snap wel hoe het gegaan is. Je komt als koning eenoog in het land der stekenblinden, die allemaal in zoveel mogelijk nullen voor hun eigen komma denken. Graaien, graaien en nog eens graaien. Zeven, acht ton is volstrekt normaal omdat je buurman dat bedrag ook pakt. En op een gegeven moment ben je murw en hoor je jezelf zeggen: „Conform de internationale markt” Voor je het weet zit je miljarden onder een roedel kakkers te verdelen. Koning Eenoog kneep een oogje toe. Moe? Nee hoor, ook stekenblind geworden.