Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Vijf jaar cel voor Mohammed Rasoel

Serieverkrachter Zoka Mansoor van A. (59) is in hoger beroep tot vijf jaar cel veroordeeld, onder meer wegens seksueel misbruik van een minderjarig meisje en overtreding van de Opiumwet. Van A. was in beroep gegaan tegen de vijf jaar en drie maanden waartoe de rechtbank van Amsterdam hem had veroordeeld. Het hof sprak hem in één zaak vrij.

De van oorsprong Pakistaanse Van A. is in de jaren negentig geregeld in het nieuws geweest. Onder de schrijversnaam Mohammed Rasoel publiceerde hij het pamflet De ondergang van Nederland, land der naïeve dwazen. Van A. verscheen regelmatig op de tv vermomd met een palestijnensjaal. Toen heette hij nog officieel Zoka F. Onder de naam ‘Son of Tarzan’ werkte hij als variétéartiest.

In werkelijkheid wilde hij met zijn vermomming voorkomen dat hij herkend zou worden als ‘de verkrachter van Langedijk’ die medio jaren 80 actief was. Hij werd in 1992 tot een boete van 2.000 gulden veroordeeld wegens racisme.

De politie kwam het recente seksuele misbruik op het spoor na klachten over een wietlucht van buren. Tijdens de huiszoeking vond de politie banden met beeldmateriaal waarop Van A. seksuele handelingen verrichtte met ten minste één minderjarige.

Het is de derde maal dat Van A. in Nederland tot gevangenisstraf wegens zedendelicten is veroordeeld. In 1998 werd Van A. al in hoger beroep tot vier jaar veroordeeld wegens verkrachting van vier vrouwen. Zoka van A. vond toen zijn slachtoffers na oproepen in het advertentieblad Via-Via, waarin hij als ‘kunstenaar, aardige sympathieke man’ meisjes zocht voor ‘bodypainting, uitsluitend voor artistieke doeleinden’.

Van A. verzet zich tegen psychologisch onderzoek en wilde voor het hof geen vragen daarover beantwoorden.