Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

nrc.nl/toesprakenobama

De nadruk in de eerste State of the Union van president Obama op banen is ook af te lezen aan een tekstanalyse van de rede. Op onze site staan zeven belangrijke toespraken van Obama die met behulp van de site Wordle zijn omgebouwd tot zeven ‘woordwolken’, waarbij vakergenoemde woorden groter zijn. Dit jaar valt, naast variaties op Americans en people, het woord jobs op. Van een van de ‘grotere’ woorden uit de campagne van 2008, change, is nog maar een klein woordje over.