Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Documentaires over euthanasie nuttig

Illustratie Tomas Schats
Illustratie Tomas Schats Schats, Tomas

Gisteravond zond de VPRO de documentaire Dodelijk dilemma uit. Er zijn te veel van dit soort documentaires, meent Wubby Luyendijk in nrc.next: ?de publieke omroep overlaadt het publiek met documentaires over euthanasie? (12 januari).

Het kabinet legde het debat over euthanasie echter stil. Een schone taak voor de publieke omroep om dat níét te doen. Luyendijk vindt dat maar niks, maar waarom eigenlijk niet?

Nederland heeft een zorgvuldig opgestelde en strikte euthanasiewet. Wat betekent de wet in de praktijk? Wat is de ervaring van direct betrokkenen? De publieke omroep doet verslag en werpt vragen op in onafhankelijk gemaakte, integere documentaires, in transparante samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

Dat is geen overbodige luxe. Mensen leven langer en velen vragen zich af of ze alle levensverlengende ingrepen wel willen en wat voor hen waardig sterven betekent. Ook is het in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig een weloverwogen euthanasiewens gerealiseerd te krijgen. Luyendijk ziet in al die documentaires over euthanasie vooral een gevaar. De publieke omroep zadelt onschuldige burgers op met schimmig gesubsidieerde documentaires over een waardig levenseinde, en ja, is het dan een wonder dat verpleegkundigen over kunnen gaan tot moord?

Het is betreurenswaardig dat het belangrijke debat over euthanasie op een dergelijk suggestieve wijze wordt weggezet. Burgers hebben behoefte aan een zorgvuldig debat. De publieke omroep geeft het voorbeeld. Daar kunnen sommige journalisten nog wat van leren.

Rein ZunderdorpVoorzitter Humanistisch Verbond Petra de Jong Directeur Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde