Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Tofik Dibi stelt mij alweer teleur, helaas

Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks)refereert in NRC Handelsblad van 24 december aan een gesprek dat hij in de trein voerde met drie studenten. Ik ben een van hen. Tijdens de desbetreffende conversatie gaf hij toe dat GroenLinks een ‘domme inschattingsfout’ heeft begaan toen wij hem confronteerden met de vraag wat ooit de beweegredenen waren achter het besluit om niet mee te regeren toen dit mogelijk was. Hij gebruikt deze bekentenis als voorbeeld voor zijn eerlijkheid als politicus richting de burger.

In het artikel beweert hij echter dat wij hem onbeschoft en geringschattend benaderden en dat wij na zijn antwoord met een mond vol tanden zaten. Ik kan niet ontkennen dat er een zeker moment van stilte was nadat hij de beslissing om niet mee te regeren beschreef als louter een inschattingsfout. Waarschijnlijk hadden wij als naïeve studenten nog de illusie dat een beslissing op dit niveau niet van schattingen, maar van weloverwogen argumenten en kritische analyses afhing.

Een paar weken na onze ontmoeting stelt Dibi mij weer teleur. Hij zou jongeren die belangstelling hebben in politiek moeten waarderen aangezien hij de mogelijkheid om berichten te plaatsen op zijn Hyvesprofiel onlangs heeft moeten blokkeren, omdat deze zich hebben ontwikkeld tot, zoals Dibi beschrijft, „ordinaire scheldpartijen”. Dat wij in de trein een tikkeltje geringschattend uit de hoek zijn gekomen, is goed mogelijk. Het lijkt er namelijk op dat GroenLinks zich steeds meer van realistische politiek aan het vervreemden is. Als je nog nooit hebt geregeerd, lijkt het mij ook lastig exact te weten hoe een plan zo efficiënt mogelijk te bewerkstelligen, of om eens goed te moeten bezuinigen. Dit verklaart denk ik de vaak onuitvoerbare plannen van de partij. Op een gegeven moment verlies je geloofwaardigheid. Althans, dit is zoals ik erover denk, maar luister vooral niet naar deze slechtgemanierde student.

Lars Smits

Laatstejaars student International Economic Studies, Universiteit Maastricht