Ook in zijn zoveelste schuilhuis bleek de Deen niet veilig

De Deense cartoonist Kurt Westergaard werd vrijdag in de nacht overvallen in huis.

De indringer zou eerder al een aanslag op VS-minister Clinton hebben willen plegen.

Het huis van Kurt Westergaard in een buitenwijk van de Deense stad Aarhus. De cartoonist is vrijdagnacht overgebracht naar een geheime locatie. Foto AFP View of Danish cartoonist Kurt Westergaards' home in Viby near Aarhus, eastern Jutland, on January 2, 2010. Danish police said on January 2, 2010 they shot and arrested an axe-wielding Somali man who tried to kill a cartoonist whose depictions of the prophet Mohammed infuriated Muslims. The 28-year-old who lives in Denmark but was not identified broke into the home of Kurt Westergaard in the western city of Aarhus late Friday. Police guards shot and wounded the intruder before arresting him. AFP PHOTO / Brian Rasmussen / Scanpix Denmark CORRECTING NATIONALITY
Het huis van Kurt Westergaard in een buitenwijk van de Deense stad Aarhus. De cartoonist is vrijdagnacht overgebracht naar een geheime locatie. Foto AFP View of Danish cartoonist Kurt Westergaards' home in Viby near Aarhus, eastern Jutland, on January 2, 2010. Danish police said on January 2, 2010 they shot and arrested an axe-wielding Somali man who tried to kill a cartoonist whose depictions of the prophet Mohammed infuriated Muslims. The 28-year-old who lives in Denmark but was not identified broke into the home of Kurt Westergaard in the western city of Aarhus late Friday. Police guards shot and wounded the intruder before arresting him. AFP PHOTO / Brian Rasmussen / Scanpix Denmark CORRECTING NATIONALITY AFP

De aanvaller schreeuwde „wraak” en „bloed” toen hij gewapend met een bijl en een mes de speciaal beveiligde badkamer probeerde binnen te komen waar Kurt Westergaard zich schuilhield. Zijn vijfjarige kleindochter bevond zich op dat moment elders in huis. „Het was eng. Het scheelde weinig. Heel weinig. Maar we hebben het gered” , zei de cartoonist tegen zijn werkgever, de Deense krant Jyllands-Posten.

De tekenaar van de omstreden spotprent van de profeet Mohammed met een tulband in de vorm van een bom, die in 2006 tot hevige rellen leidde in islamitische landen, was vrijdagavond thuis in Viby, een buitenwijk van de Deense stad Aarhus, toen een man zijn huis binnendrong.

De 74-jarige Westergaard, die politiebeveiliging geniet sinds de ‘cartoonrellen’, wist alarm te slaan. Politieagenten arriveerden enkele minuten nadat Westergaard hun hulp had ingeroepen. Zij probeerden de indringer, een 28-jarige Somalische man met een Deense verblijfsvergunning, met pepperspray te arresteren toen die met zijn bijl begon te zwaaien. Daarop werd de man door agenten in zijn knie en hand geschoten. Westergaard en zijn kleindochter kwamen met de schrik vrij.

De Somaliër verkeert buiten levensgevaar en kon zaterdagmiddag al op een brancard worden voorgeleid. De verdachte is aangeklaagd voor twee pogingen tot moord; op Westergaard en op een politieman. Hij heeft beide aanklachten ontkend.

De naam van de indringer is, vanwege privacyregels in Denemarken, niet vrijgegeven. Hij heeft volgens de Deense inlichtingendienst nauwe banden met de Somalische radicaal-islamitische strijdgroep Al-Shabaab en Al-Qaida-leiders in Oost-Afrika.

Het hoofd van de Deense inlichtingendienst, Jakob Scharf, noemde de mislukte aanslag „terroristisch”. Volgens hem wordt de man ook verdacht van terroristische activiteiten in Oost-Afrika. Hij zou al langer in de gaten worden gehouden door de Deense inlichtingendienst.

Scharf wilde gisteren niet reageren op berichten in de Deense media, die meldden dat de Somaliër eerder al was opgepakt in Kenia wegens het beramen van een aanslag op de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die in augustus Kenia bezocht. Al-Shabaab zou deze poging tot aanslag hebben gecoördineerd.

Volgens Deense media zou de Somaliër in september zijn vrijgelaten bij gebrek aan bewijs en vervolgens naar Denemarken zijn gereisd, waar hij al komt sinds hij zestien jaar oud is. Volgens de Deense krant Politiken zou de Deense inlichtingendienst hebben geweten van zijn geplande aanslag op Clinton. De Deense ambassadeur in Kenia zei gisteren echter dat de Keniaanse autoriteiten hem hadden verteld dat de Somaliër was aangehouden vanwege incomplete reisbescheiden.

Een woordvoerder van Al-Shabaab zei tegen persbureau AFP dat de Somaliër geen lid was van de strijdgroep, maar dat zijn „dappere aanval op de duivel die onze profeet misbruikte” wordt „gewaardeerd”. De zegsman riep alle moslims ter wereld vervolgens op om mensen „als hij [Westergaard]” tot doelwit te maken.

Zaterdag veroordeelde de Deense premier Rasmussen de aanval op Westergaard die hij „ook een aanval op onze open samenleving en onze democratie” noemde. (AP, Reuters)

De Nederlandse politicus Geert Wilders plaatste „uit solidariteit” Westergaards omstreden cartoon op zijn website: pvv.nl