Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Wees egonomisch

Ooit zal ook deze financiële crisis geschiedenis zijn. De economie veert al weer op. De werkloosheid gaat vroeg of laat dalen. En er komt een dag dat de beurzen oude records verslaan. Maar dan begint het weer opnieuw. Er gebeurt een ramp. Of we maken nieuwe, dure fouten. Hoe dan ook: iemand betaalt de schade, altijd. Want, zo beschrijft de Amerikaanse horrorauteur Stephen King: „We leven in een ‘cash and carry’-maatschappij: betalen en doorlopen. Soms hoef je maar een beetje te betalen, maar meestal is het veel. En een enkele keer alles wat je hebt.”

Daarom luidt de nuttigste wens voor 2010: overleef de volgende crisis. Dat kan, want u bent niet dé economie. Ook bent u geen gemiddelde. Met drie voornemens in uw eigen belang – zeg maar egonomische voornemens – wapent u zelf tegen een acuut inkomenstekort, onbetaalbare (hypotheek)schulden of een volgende beleggingsramp.

Stop in 2010 ten eerste met het naïeve geloof dat uw geldbedrijf u rijk gaat maken. Hé! Word wakker! De geldsector snakt naar uw geld. Doe dus niks ingewikkelds dat lang loopt. En spel het dienstverleningsdocument of de kostenverklaring. Die informatie moeten (bank)adviseurs verplicht uitreiken bij een eerste oriënterend adviesgesprek over dingen als een uitvaart-, woonlasten- of lijfrentepolis, een beleggingsproduct of spaarhypotheek. Die kunnen vaak stukken goedkoper.

Ook beleggen kan egonomischer. ‘Beleg’ eerst in eigen schulden. Half Nederland staat rood, leent of betaalt ‘gespreid’. Aflossing scheelt gemiddeld 10 procent, precies de megawinst die Bernard Madoff beloofde, maar dan echt. Ook hypotheekaflossing is egonomisch. De netto hypotheekrente is vaak hoger dan de spaarrente en steeds meer politici roepen dat de aftrek niet meer heilig is. Minder schuld maakt ook weerbaarder tegen een inkomensdip, rentestijging of woningprijsdaling. Egonomischer kan haast niet.

En dan maar sparen of beleggen voor tegenvallers. Vier van de tien Nederlanders zijn niet voorbereid op een plotselinge uitgave of sterke inkomensdaling, becijferde financieel platform CentiQ. Spaar wel tegen maximale rente en beleg tegen minimale kosten. Gaat u dat te langzaam? Probeer dan nog het volgende:

1. Ga samenwonen

Het CBS becijferde ooit dat twee dertigers met elk jaarlijks 20.000 euro te besteden, samen maar 27.600 euro nodig hebben om even royaal te leven (terwijl ze totaal 40 mille verdienen). Dat is een relatiewinst van 12.400 euro per jaar, 31 procent van het inkomen! Een betere belegging is er niet.

2. Betaal minder premie

Iedereen met een overlijdensrisicopolis moet gaan shoppen, want de premies dalen al jaren. Ontdek op consumentenbond.nl of independer.nl waar u honderden euro’s minder betaalt. (Stap pas over als u elders bent geaccepteerd.) Bespaar ook op schadepolissen. Sinds 1 januari moet uw verzekeraar tijdig waarschuwen als uw contract afloopt. Benut dit sein om een voordeliger polis te vinden. Daarvoor geldt voortaan een contractstermijn van één jaar.

3. Verdien aan gezondheid

Ook stoppen met roken, gezond eten en meer bewegen is egonomisch. Uit Canadees onderzoek blijkt dat sporten vanaf middelbare leeftijd het verouderingsproces met gemiddeld twaalf jaar vertraagt. Dat scheelt zorgkosten en wellicht inkomen. Ook geniet u tot tientallen jaren langer van levenslange pensioen- en AOW-uitkeringen.

Meer van Erica Verdegaal via nrc.nl/nrcweekblad