Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Söderling in Abu Dhabi te sterk voor Federer

Tennisser Roger Federer heeft zijn eerste partij van het jaar verloren. De nummer één van de wereld moest gisteren op een invitatietoernooi in Abu Dhabi buigen voor Robin Söderling. De Zweed versloeg de Zwitser in drie sets: 6-7 (6), 7-6 (1) en 6-2.

Söderling nam door die zege een beetje revanche voor zijn nederlaag afgelopen jaar in de finale van Roland Garros. Federer hechtte niet zoveel waarde aan zijn nederlaag op Nieuwjaarsdag. „Ik heb me goed vermaakt”, zei de beste tennisser ter wereld met een glimlach. Vorig jaar verloor Federer ook zijn eerste wedstrijd van het jaar, maar hij bereikte vervolgens wel bij alle vier grandslamtoernooien de finale. De Zwitser won Roland Garros en Wimbledon.

Söderling treft in de finale de Spanjaard Rafael Nadal, die in twee sets afrekende met zijn landgenoot David Ferrer: 7-6 (3) en 6-3. Vorig jaar versloeg Söderling Nadal tweemaal: de eerste keer bij de Open Franse kampioenschappen in Parijs, en de tweede keer in november, in Londen tijdens de ATP World Tour Finals, dat gold als het officieuze WK.

De Fransman Jo-Wilfried Tsonga heeft zich gisteren afgemeld voor het tennistoernooi van Doha, dat volgende week begint. De nummer tien van de wereldranglijst heeft een polsblessure. Het toernooi in Qatar geldt als een voorbereiding op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi dit jaar, later deze maand in Melbourne. Onder de deelnemers in Doha onder anderen de nummers één en twee van de wereld, Federer en Nadal.

Michaëlla Krajicek behaalde gisteren in Brisbane haar eerste zege van dit jaar. De Nederlandse versloeg in de eerste ronde van de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van de Australische stad de Oezbeekse Akgul Amanmuradova in twee sets: 6-3 en 6-4. Amanmuradova staat 85ste op de wereldranglijst, Krajicek is de nummer 128 van de wereld. Haar volgende tegenstandster in het kwalificatietoernooi is de Canadese Heidi El Tabakh die ruim dertig plaatsen lager staat dan Krajicek.

De organisatie in Brisbane pronkt in alle aankondigingen met twee oude bekenden uit België. Justine Henin maakt in Australië haar rentree in het profcircuit na een ‘sabbatical’ van ruim anderhalf jaar. De voormalige nummer één van de wereld komt in Brisbane een landgenote tegen die vorig jaar met haar eindzege bij de US Open een sensationale comeback beleefde, Kim Clijsters. Voor Henin betekent het Brisbane International, dat morgen begint, haar officiële terugkeer op de WTA Tour. De 27-jarige Belgische vertelde gisteren dat ze in haar ‘tweede carrière’ een betere tennisster denkt te worden dan voor haar afscheid in mei 2008. (ANP)