Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Serieuze vorst

Een aanzienlijk deel van Europa is diep de kou ingedoken, zo ook Nederland. Voorlopig zal het tijdens de nachten gemakkelijk 5 tot 10 graden vriezen en zijn er meerdere dagen waarop de temperatuur niet boven nul uitkomt.

Vanmiddag zullen de maximumwaarden uiteenlopen van rond min 1 graad in Groningen en Drenthe tot +3 graden in Zeeland. De laatstgenoemde regio krijgt namelijk een wind van zee, terwijl het noordoosten luchtaanvoer uit Duitsland behoudt. Daarbij is het overwegend bewolkt en schuiven er meerdere sneeuwbuien over.

Vanavond en vannacht trekt die winterse neerslag geleidelijk zuidwaarts weg en laat her en der toch wel een serieus sneeuwdek achter. De temperatuur daalt naar zo’n -3 tot -7 graden, daar waar het boven een sneeuwlaagje opklaart wordt het nog flink kouder.

Morgen wisselen wolkenvelden en perioden met zon elkaar af. Aan de noordkust arriveert een enkele sneeuwbui vanaf zee, verder is het droog met in de middag aanhoudende vorst.

Maandag en dinsdag zijn de noordelijke provincies erg gevoelig voor, al dan niet natte, sneeuwbuien. Het blijft koud, de ijslaag wordt dikker en je moet naar Zuid-Frankrijk voor temperaturen boven 10 graden. Daar regent het wel fors, net zoals het de komende dagen in Portugal en Spanje weer met bakken uit de lucht komt.