Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Plukresten uit China

Nepmus
Nepmus

De ambachtelijk opgezette vogel is al geruime tijd uit de Hollandse huiskamer verdwenen. Nieuw daarentegen zijn de nepvogels. Ze zijn te koop bij de groothandel in etalagebenodigdheden en bij cadeauwinkelketens. Tijdens de feestdagen waren vooral de witte uiltjes populair, voor in de kerstboom. Het gaat om piepschuimen vogelfiguurtjes beplakt met (geverfde) echte veren van eenden, ganzen, kippen en ander pluimvee. Ze zijn er in alle soorten en maten, van papegaaien tot kolibries. Regelrechte rommel: made in China. Het is slimme handel, want er is geen gedoe met natuurbeschermingswetten.

Bij de nepmus die ik laatst cadeau kreeg, is dat anders. De borst en buik bestaan uit eendenveren, de kop is beplakt met de veren van een hoenderachtige, maar de vleugels en staart zijn onmiskenbaar origineel. In dit geval van de ringmus (Passer montanus). Kennelijk is er sprake van recycling. In China worden mussen gevangen, geplukt en gegeten. De plukresten zijn weer tot vogels verwerkt. Import is eigenlijk verboden. In 1993 werd in Rotterdam een container met bijna twee miljoen geplukte ringmussen in beslag genomen. Die diepgevroren vogellijkjes waren bestemd voor consumptie in Italië.