Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Minister: viering Nieuwjaar 'beheersbaar'

De viering van Oud en Nieuw was dit jaar „onrustig maar beheersbaar”. Dat zei minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) gisteren, terugblikkend op nieuwjaarsnacht.

Volgens meldingen van de 25 politiekorpsen zijn bijna 940 mensen gearresteerd in de nacht van donderdag op vrijdag; een jaar geleden waren dat er 800. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zich 2.500 incidenten voorgedaan, zijn 140 keer hulpverleners van brandweer, ambulance of politie lastiggevallen, gehinderd of bedreigd bij de uitoefening van hun taak.

Massale aanwezigheid van de politie, al dan niet geassisteerd door de mobiele eenheid, marechaussee en in een enkel geval Defensie (onbemande verkenningsvliegtuigjes boven de Brabantse rel-haard Veen), moest escalatie van de feestvreugde voorkomen. Minister Ter Horst had lof voor de toewijding van de overheidsdiensten, maar ze noemde het „van de gekke” dat er zoveel inzet van politie, brandweer en andere hulpverleners nodig was om de feestgangers te beteugelen.

Andere gezagsdragers waren even somber. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag noemde de jaarwisseling een „crisissituatie die enige uren aanhoudt”. Burgemeester De Graaf van Nijmegen moest meedelen dat in zijn regio, Gelderland-Zuid, zeven keer de mobiele eenheid was uitgerukt om de brandweer zijn werk te laten doen. Groepen jongeren, die vaak zelf de brandstichters waren, probeerden het blussen te verhinderen. „Brandweertje pesten wordt een sport”, aldus De Graaf, die zich afvroeg of ouders hun kinderen wel aanspreken op hun gedrag.

In de Culemborgse wijk Terweijde laaiden oude ruzies tussen inwoners van Molukse en Marokkaanse afkomst op. Auto’s werden er in brand gestoken, de politie bekogeld met vuurwerk. Marokkaanse jongeren reden in op een groep Molukkers. Twee inzittenden werden uit de auto gesleurd en het ziekenhuis in geslagen.

In de regio Rotterdam werden de meeste mensen gearresteerd,157. De politie trad volgens een woordvoerder strenger op na de ongeregeldheden van vorig jaar bij de Erasmusbrug. Vandaag en maandag komen in verschillende plaatsen in totaal vijftien arrestanten voor de rechter.

Reportage Den Haag: pagina 3