Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kort nieuws voorpagina

Deense politie schiet Somaliër neer bij cartoonist

VIBY, 2 jan. - De Deense politie heeft gisteravond een 27-jarige Somalische man neergeschoten voor het huis van cartoonist Kurt Westergaard in de stad Viby. De tekenaar van omstreden spotprenten over de profeet Mohammed was thuis toen de man probeerde binnen te komen. De Somaliër werd in armen en benen gewond.

Mousavi bereid tot martelaarschap

Teheran, 2 jan. - De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi is bereid te sterven voor hervormingen in Iran. Dat schrijft hij op zijn website. Met zijn verklaring reageert Mousavi op de dood eerder deze week van acht demonstranten bij betogingen tegen de regering. Pagina 5

Protest Irak tegen vonnis Blackwater

Bagdad, 2 jan. - De Iraakse regering protesteert tegen het besluit van een Amerikaanse federale rechter om vijf medewerkers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater niet te vervolgen voor de dood van veertien burgers in Bagdad. Pagina 4

Dader aanslag was bij CIA bekend

Mir Ali, 2 jan. - De man die woensdag zeven medewerkers van de CIA doodde bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan, was door diezelfde CIA benaderd om als informant te werken. Daardoor zou hij niet goed gecontroleerd zijn toen hij de basis betrad. Pagina 5

Brown wil snel beraad over Jemen

Londen, 2 jan. - De Britse premier Brown wil een internationale conferentie over Afghanistan op 28 januari gebruiken om te praten over de veiligheidssituatie in Jemen. Aanleiding is de mislukte terreuraanslag op Eerste Kerstdag op een Amerikaans vliegtuig. Pagina 5

Aandelenbeurs wint ruim 36 pct

AMSTERDAM, 2 jan. - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is in 2009 met 36,4 procent gestegen. Donderdag, de laatste handelsdag, sloot de beurs op 335,33 punten. Pagina 17

Federer verliest

ABU DHABI, 2 jan. - Tennisser Roger Federer heeft zijn eerste partij van het jaar verloren. De nummer één van de wereld boog gisteren in Abu Dhabi voor Robin Söderling.