Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kort nieuws Sport

Bergsma wint op kunstijs, schaatsers klaar voor echt ijs

BIDDINGHUIZEN, 2 jan. - De spanning en nervositeit nemen toe in het marathonpeloton. De schaatsers houden rekening met een lange natuurijsperiode in eigen land. Gisteren reden ze nog op de langste kunstijsbaan ter wereld. In Biddinghuizen werd Jorrit Bergsma winnaar van de zestiende wedstrijd om de Marathon Cup. Hij won na 75 kilometer de sprint van een kopgroep van negen man. Ruud Aerts eindigde als tweede, voor Jan Maarten Heideman. Sjoerd Huisman was niet in de kopgroep vertegenwoordigd. Desondanks blijft de Noord-Hollander leider in het klassement. Bij de vrouwen won Mireille Reitsma de race over 45 kilometer. De schaatsster van Landjuweel ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van twaalf rijdsters. De marathonrijders beginnen de komende dagen naar hun topvorm toe te werken. Het natuurijs lonkt. Zelfs Erik Hulzebosch (39), die dit seizoen nog geen enkele keer een wedstrijd reed, was in Biddinghuizen van de partij. „Het voelt als een comeback”, grijnsde de nummer twee van de Elfstedentocht in 1997. „Wij marathonschaatsers weten nooit wanneer de grote natuurijsklassiekers worden uitgeschreven. Het lijkt er nu op dat de winter ons een dikke ijsvloer gaat brengen. Ik wil me daar voor opladen, want na dit seizoen stop ik definitief.” (ANP)

Zege ‘Kannibaal’ Nys in achtertuin

BAAL, 2 jan. - De Belgische veldrijder Sven Nys heeft gisteren in Baal de Grote Prijs Sven Nys gewonnen. Daarmee nam hij tevens de leiding in het klassement om de Gazet van Antwerpen-trofee. De kampioen van België was op het parcours in zijn eigen woonplaatsna een spannend duel een paar seconden sneller dan Zdenek Stybar uit Tsjechië. Wereldkampioen Niels Albert, ook een Belg, werd derde. Voor Nys was het zijn negende overwinning in elf wedstrijden op het voor hem zo vertrouwde parcours in Baal. De Nederlander Gerben de Knegt moest opnieuw genoegen nemen met de vierde plaats. (ANP)

Honda voor vier jaar naar Moskou

VENLO, 2 jan. - Keisuke Honda heeft VVV-Venlo gisteren verruild voor CSKA Moskou. De clubs hebben een akkoord bereikt en ook de 23-jarige middenvelder is er uit met zijn nieuwe Russische werkgever. De Japanner tekent een vierjarig contract in Moskou. Honda kwam twee jaar geleden naar Venlo. Hij maakte dit seizoen in de eredivisie indruk met zes doelpunten en zeven assists. „Uiteraard zien wij Keisuke Honda met lede ogen vertrekken”, zei VVV-voorzitter Hai Berden, „maar door deze transfer heeft VVV-Venlo een gezonde financiële basis gelegd voor de toekomst.” (ANP)

Schlierenzauer wint in Garmisch

GARMISCH-PARTENKIRCHEN, 2 jan. - De Oostenrijkse schansspringer Gregor Schlierenzauer heeft gisteren het traditionele nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen gewonnen. De negentienjarige Schlierenzauer, twee jaar geleden ook winnaar op Nieuwjaarsdag, sprong 136,5 en 137,5 meter ver. Zijn landgenoot Wolfgang Loitzl eindigde als tweede, Simon Ammann uit Zwitserland werd derde. Het evenement in Zuid-Duitsland is de tweede etappe van de Vierschansentournee. De tournee gaat morgen verder in Innsbruck. (ANP)

Van Barneveld in halve finale bij WK

LONDEN, 2 jan. - Raymond van Barneveld heeft gisteravond in Londen de halve eindstrijd bereikt van het wereldkampioenschap darts van de profbond PDC. De als tweede geplaatste darter uit Den Haag gunde zijn Engelse opponent Ronnie Baxter in de kwartfinale (best-of-nine) geen set: 5-0. Co Stompé werd gisteren uitgeschakeld. Hij verloor met 5-3 van Welshman Mark Webster. (ANP)

Gebrselassie wint Sylvestercross Trier

TRIER, 2 jan. - De Ethiopiër Haile Gebrselassie heeft donderdag de Sylvestercross in het Duitse Trier gewonnen. In Soest won Jesper van der Wielen de 29ste Sylvestercross bij de mannen. Bij de vrouwen zegevierde Adrienne Herzog. De Keniaanse titelverdediger James Kipsang won de Sylvestercross in São Paulo. (ANP)