Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kort nieuws Kunst

Gitarist Howard The Birthday Party overleden

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 2 JAN. - Rowland S. Howard, voormalig gitarist en medeoprichter van Nick Cave’s rockband The Birthday Party (1976-1983), is woensdag in Melbourne overleden aan leverkanker. Na het uiteenvallen van de band zette Howard zijn karakteristieke stem en gitaar, die klonk als een krassende kraai, in voor bands als Crime & The City Solution en These Immortal Souls. Hij nam in de jaren tachtig een populaire versie op van het ooit door Lee Hazlewood en Nancy Sinatra gezongen Some Velvet Morning, in duet met Lydia Lunch. De altijd in het zwart geklede en uitgemergelde Howard was een markante verschijning op het podium. Bij een jonge generatie muziekliefhebbers was hij weer populair aan het worden, de laatste jaren werkte hij in Australië aan een solo-carrière.

Nachtwacht gepakt na diefstal Degas

Marseille, 2 jan. - Na de diefstal van een klein schilderij van impressionist Edgar Degas, donderdag in Marseille, heeft de politie een nachtwacht van het Musée Cantini gearresteerd. Het museum had het schilderij Les Choristes (De koorzangers) te leen van het Parijse Musée d’Orsay. Het kleine pastel uit 1876 is acht ton waard, en is nog niet terecht.

Picasso-gitaartje teruggevonden

Rome, 2 jan. - In een schoenendoos in een appartement van een Italiaanse zakenman is een door Pablo Picasso beschilderd gitaartje teruggevonden. Picasso beschilderde het instrument voor zijn dochter Paloma in de kleuren geel, grijs en zwart. Hij liet het gitaartje na aan zijn collega Giuseppe Vittorio Parisi. Die gaf het stuk weer door aan een Italiaanse zakenman, die beloofde de gitaar tentoon te stellen. Het gitaartje verdween echter meteen na de overdracht. De weduwe van Parisi vroeg de politie op zoek te gaan naar het kunstwerk. Het gitaartje bleek verstopt te zijn in het appartement van de zakenman. Het beschilderde instrument gaat naar het museum voor moderne kunst in Maccagno. (ANP/ AFP)

‘Let the Right One In’ beste film 2009

AMSTERDAM, 2 jan. - De poëtische Zweedse vampierfilm Let The Right One In (Låt den rätte komma in) is dinsdag door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2009. De tweede plaats is voor de animatiefilm UP van producent Pixar. Op de derde plek staat Slumdog Millionaire, de grote Oscarwinnaar van 2009. De critici kozen Kan door huid heen van regisseuse Esther Rots als beste Nederlandse film van het jaar. De verkiezing van Let The Right One In is opvallend omdat de film maar in relatief weinig bioscopen te zien is geweest. Het vampierverhaal is onlangs in Nederland op dvd uitgebracht. Bioscoop Cinecenter in Amsterdam gaat de film vanaf donderdag weer vertonen. (ANP)

Bauhaus-fabriek in Venlo behouden

Door onze correspondent

Venlo, 2 jan. - De Nedinsco-fabriek in Venlo blijft behouden. Daarover zijn de Woningstichting Venlo-Blerick en de gemeente Venlo het eens geworden. In de fabriek in Bauhaus-stijl, gebouwd in de jaren twintig, komen woningen en waarschijnlijk ook bedrijven en horeca. De gemeente onderzoekt of ze in de oude fabriek een „cultuurcluster” kan vestigen met onder meer poppodium Perron 55 en Theater De Garage. De woningstichting investeert twintig miljoen euro. De gemeente draagt de kosten van een parkeergelegenheid en zorgt voor invulling van tweeduizend vierkante meter. De provincie Limburg heeft 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de restauratie. Alleen het fabrieksdeel dat als Rijksmonument te boek staat wordt behouden, de rest wordt begin volgend jaar gesloopt.