Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Postbedrijven winnen kort geding tegen Staat

DEN HAAG, 2 jan. - De postbedrijven Sandd en Selekt Mail hebben donderdag een kort geding tegen het ministerie van Economische Zaken gewonnen over het verplicht in vaste dienst nemen van personeel. EZ wil niet dat de harde concurrentiestrijd op de postmarkt wordt uitgevochten over de rug van de postbezorgers en eist dat de bedrijven in de loop van de tijd meer werknemers een vast contract moeten aanbieden. Sandd en Selekt Mail zijn het niet eens met het opgelegde tempo. Zo moet per 1 april minstens 10 procent van de bezorgers in vaste dienst zijn en in 2012 80 procent. Het ministerie wilde de eis doorvoeren aan de hand van een zogeheten algemene maatregel van bestuur. Maar dat heeft de rechter donderdag verboden. De rechtbank vindt dat de postbedrijven en de bonden daar zelf uit moeten komen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken liet weten zich te beraden op de uitspraak van de rechter. (ANP)

Alleen nog eerlijke bananen bij Plus

UTRECHT, 2 jan. - Met ingang van het nieuwe jaar zijn bij Plus Supermarkten alleen nog Fairtrade-bananen te koop. Dit hebben de stichting Max Havelaar en Plus donderdag gemeld. Het is de eerste supermarktketen in Nederland die helemaal overstapt op Fairtrade-bananen, herkenbaar aan het Max Havelaar-keurmerk. Fairtrade is een begrip dat aan producten wordt toegekend als ze worden gemaakt en verkocht op een eerlijke manier, waarbij de maker een eerlijke prijs krijgt. De Colombiaanse producenten van de bananen ontvangen een stabiele prijs, die tenminste de kosten van duurzame productie dekt. Zij krijgen ook een ontwikkelingspremie. (ANP)

Icesave-akkoord nog niet definitief

REYKJAVIK, 2 jan. - President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland heeft nog geen handtekening gezet onder de wet die regelt dat IJsland 1,3 miljard euro betaalt aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië. Het gaat om geld dat Nederland en Groot-Brittannië hadden voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen voor het geld dat zij hadden verloren door de ondergang van de IJslandse spaarbank Icesave. Het parlement nam die wet woensdagavond na een verhit debat met een kleine meerderheid aan. Maar de president verklaarde donderdag dat het om een omstreden regeling gaat en dat hij meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen. (ANP, AFP)

Beurzen sluiten goed jaar mat af

Door onze financiële redactie

AMSTERDAM, 2 jan. - Op de laatste handelsdag van de Amsterdamse effectenbeurs stegen de aandelenkoers licht. De AEX-index van meest verhandelde fondsen sloot donderdag 0,1 procent hoger op 335,33 punten. Dat is een winst van ruim 36 procent ten opzichte van begin dit jaar. De Midkap van middelgrote fondsen steeg donderdag 0,3 procent tot 510,82 punten. Dat betekent een jaarwinst van ruim 63 procent. De beurzen in de Verenigde Staten sloten het hersteljaar 2009 af met lichte verliezen. De Dow Jones-index van dertig belangrijke fondsen sloot een half procent lager op 10.497,65 punten. De S&P 500-index leverde 0,4 procent in. Beursjaar 2009: pagina 17