Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Kort nieuws Buitenland

Aantal doden door geweld in Irak in 2009 gedaald

Bagdad, 2 jan. - Het dodental door geweld in Irak is ongeveer gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Volgens de mensenrechtengroep Iraq Body Count (IBC) is het aantal slachtoffers als gevolg van geweld in 2009 (tot 16 december) 4.497, het laagste sinds het begin van de oorlog in 2003. Toch is volgens John Sloboda, mede-oprichter van IBC, het geweld als gevolg van terreur en instabiliteit in Irak nog steeds veel hoger dan in andere landen, inclusief Pakistan en Afghanistan. Bovendien lijkt de dalende trend niet door te zetten. In de eerste helft van 2009 vielen ongeveer net zoveel slachtoffers als in de tweede helft. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger meldde dat december de eerste maand is geweest sinds het begin van de oorlog dat er geen Amerikaanse militair is gesneuveld. In 2009 zijn in totaal 149 Amerikaanse militairen gedood. (AP, AFP, Reuters)

Achttien rebellen FARC gedood

Bogotá, 2 jan. - In de Colombiaanse provincie Meta zijn gisteren zeker achttien FARC-rebellen gedood door een luchtaanval op hun kamp in de jungle. Vijftien andere rebellen gaven zich over aan grondtroepen van het leger die het kamp na het bombardement bestormden. Volgens overheidsfunctionarissen werd de aanval uitgevoerd terwijl de rebellen een nieuwjaarsfeestje vierden. De operatie was onderdeel van een offensief tegen de verantwoordelijken voor de moord van Luis Francisco Cuellar, gouverneur van de provincie Caqueta, die eerder was ontvoerd. De FARC gebruikt Meta onder andere voor de productie van cocaïne, waarmee ze hun strijd bekostigen. (Reuters)

China sluit fabriek na loodvergiftiging

Peking, 2 jan. - De autoriteiten in de Zuid-Chinese stad Qingyuan hebben donderdag een batterijfabriek gesloten nadat bij acht kinderen loodvergiftiging was ontdekt. Van de 246 kinderen die tot nu toe zijn getest blijken er ten minste dertig een te hoge concentratie aan lood in het lichaam te hebben. De afgelopen maand moesten de autoriteiten in de noordelijke provincie Shaanxi 1.400 gezinnen verplaatsen toen bleek dat 850 kinderen in de buurt van een loodsmelterij vergiftigd waren. Ook in de provincies Yunnan en Fujian zijn onlangs vele gevallen van loodvergiftiging ontdekt. (AP)

‘Levende boeddha’ krijgt acht jaar cel

Peking, 2 jan. - In China is de boeddhistische monnik Phurbu Tsering veroordeeld tot acht jaar cel wegens illegaal wapenbezit. Hij werd in mei 2008 gearresteerd omdat de politie een geweer en munitie in zijn huis zou hebben gevonden. Kort daarvoor hadden nonnen bij zijn tempel in Sichuan gedemonstreerd tegen de ‘patriottische heropvoeding’ die Peking aan Tibetaanse kloosters wil opleggen. Zij moeten daarbij onder andere de dalai lama afzweren. Peking ziet de leider van de Tibetanen als aanstichter van de rellen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa in 2008. De onrust verspreidde zich ook naar het naastgelegen Sichuan. Phurbu Tsering, ook bekend als Buramna Rinpoche, wordt vereerd als een ‘levende boeddha’. Zijn advocaten werd toegang tot het proces geweigerd. (Reuters)

Homohuwelijk ook in New Hampshire

Concord, 2 jan. - New Hampshire is de vijfde Amerikaanse staat die het homohuwelijk officieel erkent. In de staat bestond voor homoseksuelen al de mogelijkheid om hun partnerschap te laten registreren. Sinds Nieuwjaarsdag is er geen onderscheid meer tussen die twee vormen. Homostellen kunnen hun registratie dit jaar omzetten in een huwelijk, al dan niet met een officiële ceremonie. Als ze dat niet doen, gebeurt het automatisch aan het einde van het jaar. (AP)

Noord-Korea ‘wil betere relatie VS’

Seoul, 2 jan. - Het Noord-Koreaanse regime wil een einde aan de „vijandige relatie” met de Verenigde Staten en zal de onderhandelingen over het ontwapeningsprogramma in het nieuwe jaar hervatten. Dat heeft het regime gisteren bekendgemaakt in zijn traditionele nieuwjaarsverklaring. (AP)