Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Irak kwaad om vonnis Blackwater

De Iraakse regering heeft gisteren geprotesteerd tegen het besluit van een Amerikaanse federale rechter om vijf medewerkers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater niet te vervolgen voor de dood van veertien burgers in Bagdad. Een woordvoerder van de regering noemde het oordeel „onjuist en onacceptabel”, en zei dat Irak maatregelen neemt tegen het bedrijf, dat na het incident ging opereren onder de naam Xe Services.

Op 16 december 2007 doodden de Blackwater-medewerkers zeventien burgers op het Nisoor-plein, een druk kruispunt in de stad, naar eigen zeggen om een konvooi Amerikaanse diplomaten te beschermen. Ze hadden dichtbij een explosie en schoten gehoord. Volgens ooggetuigen schoten zij zonder aanzien des persoons op auto’s op het plein. De particuliere beveiligers kunnen niet door de Iraakse justitie worden vervolgd, omdat zij destijds onder immuniteit werkten.

De vijf stonden in de Verenigde Staten terecht voor veertien aanklachten wegens doodslag, twintig wegens poging tot doodslag en één wegens overtreding van de wapenwet. Hiervoor konden zij dertig jaar cel krijgen. Een zesde beveiliger had eerder schuld bekend en verleende medewerking aan de strafzaak. Rechter Ricardo Urbina vindt dat de aanklager de zaak verkeerd heeft onderbouwd, omdat hij getuigenverklaringen wilde gebruiken die de vijf verdachten hadden gegeven in de veronderstelling dat zij immuun voor strafvervolging waren.

Volgens de Iraakse regering had Iraaks onderzoek „onherroepelijk uitgewezen dat de beveiligers schuldig waren aan moord en de wet hadden overtreden door wapens te gebruiken zonder dat er een dreiging was die hen dwong tot geweld”. Irak wil dat de aanklager in beroep gaat. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei teleurgesteld te zijn en bezint zich nog op nadere stappen.

De commandant van de Amerikaanse troepen in Irak, generaal Ray Odierno, toonde begrip voor de Iraakse reactie. „Natuurlijk zijn wij van streek wanneer we denken dat mensen een misdaad kunnen hebben begaan maar geen verantwoording hoeven afleggen”, zei hij. „Ik maak me zorgen omdat het duidelijk is dat er onschuldige mensen zijn gedood bij deze aanval.” (AP, Reuters)