Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ik snap mijn collega die de moslima negeerde wel

Een goede communicatie is een van de belangrijkste pijlers van goed huisartsenwerk. En communicatie bestaat voor een belangrijk deel uit non-verbale gezichtsuitdrukkingen. Wat bedoelt de ouder, snapt ze wat je zegt, maakt ze zich ongerust, enzovoort. Klopt wat ze zegt met wat je ziet, speelt er kindermishandeling, of Münchhausen by proxy. Dus ik snap deze collega wel die alleen wil praten met een ouder als hij ook haar gezicht kan zien (‘Arts negeert moslima’, NRC Handelsblad, 29 december). Want zeker een waarnemer kent de patiënten niet en zal bij een niet zo ziek kind toch behoefte hebben om er wat meer over te communiceren met moeder. Daarnaast speelt mee dat een chador slecht is voor de gezondheid van de drager, wat je als huisarts toch ook tegen de borst stuit. Laten we als nuchtere artsen vooral met gezondheid bezig zijn en niet te bang zijn voor religieuze normen.

Trix Grooff

Huisarts, Amsterdam