Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

'Ik ben bereid om martelaar te worden'

De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi is bereid te sterven voor hervormingen in Iran. Dat schrijft hij op zijn website. „Ik ben niet bang om een van de martelaren te worden in de strijd voor de gerechtvaardigde eisen van het volk”, aldus Mousavi.

Met zijn verklaring reageert Mousavi op de dood van acht demonstranten, onder wie zijn neef, tijdens betogingen vorige week tegen de regering. Volgens Mousavi verkeert Iran in een „ernstige crisis”. Op zijn website legt hij uit hoe het land daar volgens hem uit moet komen.

Regering, parlement en rechtelijke macht moeten volgens Mousavi „directe verantwoordelijkheid” nemen voor de problemen die zijn ontstaan na de omstreden verkiezingen in juni. Politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten. Er moet een ‘heldere verkiezingswet’ worden gemaakt. De media moeten weer vrij kunnen werken en mensen moeten weer vrij kunnen demonstreren.

Mousavi veroordeelde het gewelddadige optreden van de veiligheidsdiensten, die afgelopen weekeinde honderden betogers arresteerden. Hij denkt niet dat de arrestatie of dood van hemzelf of andere oppositieleiders de situatie rustiger zal maken. Volgens de oppositieleider moeten alle arrestanten direct worden vrijgelaten, net als de talrijke dissidenten die het afgelopen half jaar zijn aangehouden.

Het Iraanse regime bedreigt Mousavi en Mehdi Karoubi, een andere aanvoerder van de oppositie, de laatste dagen steeds openlijker. Een vertegenwoordiger van de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, maakte hen woensdag uit voor mohareb, vijanden van God. Volgens de islamitische wetgeving zouden ze daarom moeten worden geëxecuteerd, aldus de geestelijke Abbas Vaez-Tabasi.

Gisteren zei een andere geestelijke, Ahmad Jannati, dat de leiders van „opstand” gestraft moeten worden. „Ik roep justitie op om de vervolging van degenen die achter de recente onrust zitten snel te vervolgen”, zei Jannati. (AP, Reuters)