Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Hinder bij hulp

Politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden zijn tijdens de jaarwisseling in ongeveer 140 gevallen belaagd door omstanders. Vorig jaar gebeurde dit 97 keer.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Openbaar Ministerie gaat mensen die geweld hebben gebruikt tegen werknemers met een publieke taak extra zwaar straffen. De strafeis ligt ongeveer 150 procent hoger dan bij andere, vergelijkbare zaken.

In Groningen raakten twee agenten gewond toen ze wilden ingrijpen bij een groot vuur. Ze werden bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen. Daarna werd een agent tegen zijn hoofd geslagen met een voorwerp. De ander kreeg een steen tegen zijn hoofd. Beide agenten moesten naar het ziekenhuis. Elders in de stad werden agenten en politievoertuigen bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen. Bij de arrestatie van een verdachte raakte een politieagente gewond.

In de Nijmeegse wijk Neerbosch moest de Mobiele Eenheid worden ingezet, zodat hulpverleners ongestoord hun werk konden verrichten. Volgens de Nijmeegse burgemeester De Graaf begint het een sport te worden om hulpverleners net zo lang te hinderen dat de ME moet ingrijpen. In Den Haag werd een agent belaagd met een flesje benzine.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) hebben brandweermensen op dertien plekken te maken gehad met openlijke geweldpleging. In drie incidenten werden de brandweerlieden mishandeld. In Eindhoven bekogelde een groep jongens de brandweer die bezig was met het blussen van een brandje met flessen en vuurwerk, In Hilversum hinderden omstanders bij vreugdevuren de brandweer bij het blussen.