Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Het jaar van claimen en winnen

De man van het jaar 2009 was zonder veel twijfel Pieter Lakeman. Als je als individu in staat bent om met één uitspraak in een ontbijtshow een hele bank failliet te laten gaan, dan schrijf je geschiedenis.

Natuurlijk was er flink wat mis met DSB. En je kunt je met recht afvragen of DSB vroeger of later niet hoe dan ook failliet zou zijn gegaan, zoals Lakeman zelf ook voorspelde.

Lakeman kan ook als trendsetter voor 2010 worden beschouwd. Gaat dit niet het jaar van de claims worden? Lakeman zelf heeft hij er al decennia van procedures op zitten. Tegen bedrijven als Ogem, Fokker, en KPN in het verleden. Maar ook dit jaar heeft hij nog bijvoorbeeld een claim ingediend tegen Ahold en zijn accountant Deloitte, wegens de boekhoudfraude uit 2003. In de laatste week van het jaar daagde hij journalist John van den Heuvel en zijn krant De Telegraaf om rectificatie af te dwingen voor een artikel dat stelde dat Lakeman geld kreeg van criminelen.

De woekerpolisaffaire heeft laten zien dat veel Nederlanders niet vies meer zijn van de claims waar Lakeman al langer naam mee maakt. Juist in 2009 hebben de meeste financiële instellingen schikkingen getroffen met de stichtingen die de benadeelde klanten van beleggingshypotheken en levensverzekeringen terzijde stonden.

Dat smaakt naar meer. In 2010 zullen de zorgen overwaaien met een economie die volgens de laatste prognoses echt zal aantrekken. De balans van de verliezen zal worden opgemaakt. Waar kan geld worden teruggehaald? Rond Fortis lopen al verschillende procedures, ook tegen de Nederlandse Staat. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is in 2009 al een wanbeleidprocedure tegen het failliete effectenhuis Van der Moolen begonnen als prelude op mogelijke claims. Er zullen er meer volgen, in binnen- en buitenland.

Maar 2010 wordt niet alleen het jaar van schuldigen zoeken voor de crisis en het vereffenen van rekeningen, maar ook het jaar van bouwen aan het herstel. De puinruimers uit 2009 zullen moeten bewijzen dat ze hun bedrijven weer kunnen laten floreren.

Voor bankiers wordt dit het jaar dat ze de levensvatbaarheid van hun instelling kunnen bewijzen. Gaat Jan Hommen van het opgesplitste ING toch nog een internationale topbank maken?

Kunnen topmannen als Hans Wijers (AkzoNobel), Gerard Kleisterlee (Philips) , François van Boxmeer (Heineken) of Feike Sybesma (DSM) laten zien dat sommige Nederlandse bedrijven ook na de crisis nog tot de winnaars in de wereldtop horen?

Zet nu alvast in op de persoon van het jaar 2010.

Daan van Lent

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In de column Het jaar van claimen en winnen (2 januari, pagina 13) staat dat Pieter Lakeman in 2009 een claim heeft ingediend tegen Ahold wegens het boekhoudschandaal van 2003. De claim loopt tegen accountantsfirma Deloitte en voormalig financieel directeur Michiel Meurs.