Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Helmut Kohl

Former German Chancellor Helmut Kohl takes part in an event in Berlin, Germany, Saturday, Oct. 31, 2009, marking the start of celebrations here recalling the crumbling of the Berlin wall on Nov. 9, 1989. The last Soviet leader, Mikhail Gorbachev and former U.S. President George H.W. Bush took also part in the event. (AP Photo/Herbert Knosowski)
Former German Chancellor Helmut Kohl takes part in an event in Berlin, Germany, Saturday, Oct. 31, 2009, marking the start of celebrations here recalling the crumbling of the Berlin wall on Nov. 9, 1989. The last Soviet leader, Mikhail Gorbachev and former U.S. President George H.W. Bush took also part in the event. (AP Photo/Herbert Knosowski) AP

Helmut Kohl (79) is een tijdlang onzichtbaar geweest. Toen hij zich weer publiekelijk vertoonde, zat de Duitse oud-bondskanselier in een rolstoel en bleek hij maar moeilijk uit zijn woorden te kunnen komen. Vorig jaar, in februari 2008, heeft Kohl in z’n huis in Oggersheim (een deelgemeente van Ludwigshafen) een lelijke val gemaakt. Hij moest aan een schedelbasisfractuur worden geopereerd. De revalidatie duurde maanden. In de kranten stonden weliswaar korte berichten dat Kohl gevallen was, maar pas veel later bleek hoe ernstig het was. Toen hij weer een beetje was hersteld, trouwde Kohl op 8 mei vorig jaar met zijn levensgezellin Maike Richter (49), die in de jaren 90 medewerkster van hem was in het Kanzleramt. Kohl is meer dan veertig jaar getrouwd geweest met Hannelore Renner. Ze leed aan een lichtallergie en pleegde in 2001 zelfmoord. Bij een jubileumbijeenkomst op 31 oktober 2009 ter gelegenheid van twintig jaar val van de Muur, samen met Michael Gorbatsjov en George Bush sr. in het Berlijnse Friedrichstadtpalast, bleek hoe moeilijk het spreken de oud-kanselier valt. In de zaal met prominenten was het muisstil toen Kohl, enigszins slissend, de zin uitsprak dat hij „niets beters” heeft „dan trots te zijn op de Duitse eenheid”. Het applaus dat hij kreeg duurde langer dan dat voor Bush sr. en Gorbatsjov. Het verschil in vitaliteit tussen de drie oud-staatslieden was opmerkelijk. Bush, met 85 jaar de oudste, wekte de indruk nog springlevend te zijn, Gorbatsjov (78) leek uitgeblust en Kohl – ooit bijgenaamd ‘de zwarte reus’ – was lichamelijk een wrak.