Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Gezellig?

In de regio Zuid-Holland-Zuid heerste gisternacht een „gezellige sfeer”, schrijft de politie in haar persbericht. Hoe gezellig? Er werden 27 verdachten aangehouden voor vernieling, mishandeling of belediging. In een school ontstond brand, vermoedelijk aangestoken. Een verdachte gooide vuurwerk naar de politie. Er sneuvelden winkelruiten en de banden van een politieauto werden lek gestoken. Vooral kleine incidenten, schrijft de politie. Het korps in Holland-Midden meldt dat het snel optreden bij brandjes en opstootjes „heeft gewerkt.” Er werden 71 mensen aangehouden, het jaar daarvoor waren dat er 130.

Alle politiekorpsen kiezen hun eigen woorden. In 2007 leidde dat tot discussie. De politie in Den Haag noemde de nieuwjaarsnacht „rustig”, terwijl 150 aanhoudingen waren verricht, 50 auto’s uitbrandden, de ME charges uit had gevoerd en agenten belaagd waren. De korpschef in Den Bosch noemde de viering in zijn regio „rumoerig” terwijl daar veel minder was gebeurd.