Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Francisca Hoenselaar

Francis Hoenselaar
Francis Hoenselaar Jager, Anje

Wie is de vrouw-van-de-week?

Geen twijfel mogelijk: Francisca Hoenselaar. Vanaf 2 januari verdedigt de 44-jarige dartsspeelster haar wereldtitel in Frimley Green.

Darts, dat is toch iets voor dikke mannen?

Dat zou je denken. Vrouwelijke darters krijgen alleen veel minder aandacht dan mannen. Toen Hoenselaar vorig jaar het wereldkampioenschap van dartsbond BDO won – voor het eerst in haar carrière – leverde dat in de meeste kranten twee regels op. Een week daarvoor raakten diezelfde kranten niet uitgeschreven over het verlies van Raymond van Barneveld in de finale van de Professional Darts Corporation (PDC).

Vrouwelijke darters zijn gewoon minder goed?

Het probleem is dat er veel minder vrouwen in Frimley Green meedoen dan mannen. De top is smal. Vrouwen spelen kortere wedstrijden, waardoor ze snel moeten pieken. En ze worden pas sinds enkele jaren toegelaten tot het toernooi.

Een wonder dus dat Hoenselaar van haar sport kan rondkomen?

Ja. Zeker als je de prijzengelden in acht neemt. De mannelijke winnaar in Frimley Green krijgt 100.000 pond, de vrouwelijke 8.000. Over dat soort zaken windt Hoenselaar zich behoorlijk op, maar er komt geen onvertogen woord uit haar mond. „De meest sociale darter ter wereld”, noemt haar manager Gerry Walters haar. De goede man vraagt overigens geen cent voor zijn diensten.

Want?

Hij mag haar graag. Aan één blik van Hoenselaar heeft hij genoeg. Ze zijn vrienden voor het leven.

Wat maakt haar zo goed?

Ze staat al zeventien jaar aan de top. En ze heeft een enorme discipline. De vier wodkaatjes die collega Van Barneveld bij wedstrijden drinkt om zelfvertrouwen op te doen, laat zij staan. Ze is minstens twee keer per week in de sportschool. En ook haar handicap heeft zij aardig onder controle.

Handicap?

Hoenselaar lijdt aan de Ziekte van Raynaud. Ze kan temperatuurschommelingen moeilijk verdragen, dan slaan haar vingers dood. Een openstaande deur in Frimley Green heeft haar wel eens de titel gekost, al zal zij dat zelf nooit als excuus gebruiken.

Te sjiek?

Te sjiek. En alleen al daarom verdient zij dit jaar weer de titel.