Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Foute sneeuwvlokken

Een sneeuwvlok die niet echt is kun je herkennen aan het aantal punten van zijn stervorm. Echte sneeuwvlokken zijn gemaakt van zeshoekjes. Wie ze wil zien moet in de winter een vergrootglas op zak houden.

Je zou het niet denken na zo’n pak sneeuw, maar de sneeuwvlok wordt bedreigd. Kijk eens goed naar de sneeuwvlokken op wintertruien en filmhoesjes. Of naar de sneeuw die winkeliers rond hun kerstboom strooien. Vaak klopt er iets niet. Je ziet soms sterren met vier, vijf of acht punten. Of grillige witte brokjes onder nepbomen.Zulke sneeuwvlokken kloppen niet. Een echte sneeuwvlok heeft zes punten, vaak zes takjes met steeds kleinere zijtakjes rond het midden. Hoe gek een echte sneeuwvlok er ook uitziet, die zeshoek is altijd het begin. Dat komt doordat de watermoleculen waarvan sneeuwvlokken gemaakt zijn samen zeshoekjes vormen. Zo plakken ze hoog in de wolken aan elkaar vast en vallen ze naar beneden. De Duitse wetenschapper Thomas Kopp is boos over alle foute sneeuwvlokken. Hij heeft ze gevonden in etalages, kinderboeken, kerstkaartjes en advertenties. Hij schreef een brief naar het wetenschapstijdschrift Nature, omdat hij zelfs foute vlokken ontdekte in een advertentie van dat beroemde wetenschapsblad. Echte sneeuwvlokken zijn te mooi om met valse genoegen te nemen, vindt hij. Gelukkig voor mijnheer Kopp zijn er ook heel veel nepvlokken te vinden die wél op echte lijken. In winkeletalages en versieringen zag je de afgelopen weken mooie sterren met zes punten.Maar met de sneeuwvlokken in kunstsneeuw is het niet best gesteld. Sneeuwvlokken krijgen hun mooie stervorm alleen als een ijskristal in vrijheid naar zes kanten tegelijk kan groeien. Dat lukt niet in een sneeuwkanon. Die spuugt bevroren waterdruppels uit die er onder een vergrootglas niet als sneeuwvlokken uitzien.Zelfs sneeuwvlokken die uit de lucht dwarrelen, vallen soms tegen. Ze plakken samen waardoor de mooie vormen verdwijnen.Als het heel koud is en het sneeuwt dan is de kans het grootst een perfecte sneeuwvlok op je mouw te vangen. Zorg dat je dan een vergrootglas op zak hebt.

Michiel van Nieuwstadt