Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

film

scene uit de animatiefilm Spirited Away (2001) FOTO: Filmmuseum
scene uit de animatiefilm Spirited Away (2001) FOTO: Filmmuseum

Snatch (Guy Ritchie, 2000, Engeland/VS). Tweede film van Ritchie is net als zijn Lock, Stock and Two Smoking Barrels een stoer sprookje voor gozers, voortgestuwd door cockney oneliners. Overvol plot rond een illegale bokswedstrijd is ondergeschikt gemaakt aan de hippe vormgeving. RTL5, 20.00-22.00u.

Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006, Nederland/Duitsland/Engeland/België). Duurste Nederlandse filmproductie ooit. Met Carice van Houten als een meisje in een jongensboek, in een wereld van vriendschap en verraad, hét grote thema van Verhoeven. Ned.1, 22.15-0.35u.

Psycho (Alfred Hitchcock, 1960, VS). Beroemdste en meest geciteerde Hitchcockthriller heeft een gewaagde structuur omdat protagoniste Janet Leigh reeds op eenderde van de film wordt vermoord (in de klassiek geworden douchescène). De aandacht richt zich vervolgens op moteleigenaar Anthony Perkins. Ned.2, 23.35-1.25u.