Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

De hockeystick-e-mails

Hans von Storch kreeg er van langs in de hockeystick-e-mails, maar vindt ze niet te ver gaan. Foto GKSS
Hans von Storch kreeg er van langs in de hockeystick-e-mails, maar vindt ze niet te ver gaan. Foto GKSS

Hoe staat het toch met de duizenden vertrouwelijke e-mails die half november werden gestolen van de Climate Research Unit en prompt op internet verschenen? De CRU, onderdeel van de University of East Anglia, herbergt onderzoekers die een grote rol spelen in de klimaatreconstructie van de afgelopen 150 jaar en ook, maar véél minder, in die van de afgelopen duizend jaar. Die laatste staat bekend als de ‘hockeystick’. Hij zou aantonen dat het in de middeleeuwen wel warm was, maar niet zo warm als nu.

De hockeystick, vooral het werk van de Amerikaan Michael Mann, wordt stevig verdedigd door Phil Jones, tot voor kort hoofd van de CRU. Klimaatsceptici krijgen er vooral schuim van op de mond. Toen de e-mails op internet verschenen, dachten zij dat aangetoond zou worden dat de reconstructie steunde op bedrog. Dan zou zomaar aangetoond zijn dat het broeikaseffect lariekoek was.

Nu zijn er de opiniestukken van Hans von Storch in de Wall Street Journal (22/12) en op de site van Nature (18/12). Von Storch, hoogleraar in Hamburg, heeft inhoudelijke wetenschappelijke bezwaren tegen de hockeystick. De e-mails hebben laten zien dat Jones en Mann pijnlijk ver gingen in het bestrijden van hem en zijn collega-opponenten, zegt hij in de WSJ. Maar te ver? vraagt hij zich af in Nature. Belangrijker vindt hij de conclusie dat de temperatuurreconstructie van de laatste 150 jaar betrouwbaar is en dat de gesignaleerde opwarming door de mens wordt veroorzaakt. Wie de opwarming niet wenst moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen, schrijft hij. Hooguit twee graden? Fine.