Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

D66: repressie riskant

D66-leider Alexander Pechtold denkt dat strenge veiligheidsmaatregelen zoals die tijdens nieuwjaarsnacht zijn genomen één van de oorzaken is voor het toenemende geweld tegen hulpverleners. „Actie creëert reactie”, zegt Pechtold, die denkt dat de „toenemende” repressie provocerend kan werken.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) riep gisteren op om de rellen bij de jaarwisseling strenger te bestraffen. D66 steunt dit niet. Pechtold wil juist „meer rust aan het front”. Volgens hem is „verbieden en strenger straffen contraproductief”.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt Ter Horst. Kamerlid Van Raak (SP) wil dat er een meldplicht komt voor mensen die in de afgelopen nieuwjaarsnacht over de schreef zijn gegaan. Zijn collega Kuiken (PvdA) stelt voor om de rechter de mogelijkheid te geven mensen die hulpverleners aanvallen te veroordelen tot vijf jaar elektronische thuisdetentie.

Kamerlid Coskun Çörüz (CDA) wil naast een meldplicht ook dat dit jaar opgepakte relschoppers volgend jaar verplicht thuisblijven rond de jaarwisseling. Çörüz wil verder eventuele letselschade bij agenten of andere hulpverleners financieel verhalen op de daders.