Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Conferentie over veiligheid Jemen

De Britse premier Gordon Brown wil een internationale conferentie op 28 januari over Afghanistan ook gebruiken om te praten over de veiligheidssituatie in Jemen.

Aanleiding voor de bezorgdheid van Brown is de mislukte terreuraanslag op Eerste Kerstdag op een Amerikaans vliegtuig. De 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, werd daarbij volgens eigen zeggen geholpen door een groep die zich Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland noemt en die vanuit Jemen zou opereren. De groep heeft gezegd achter de aanslag te zitten.

„Ik heb al eerder gezegd dat Jemen, als broedplaats en als veilige haven voor terrorisme, een regionale en wereldwijde bedreiging vormt”, zei Brown, gastheer van de conferentie in Londen. „De internationale gemeenschap moet Jemen de steun geven die het nodig heeft om het extremisme aan te pakken.” Volgens Brown moet de bijeenkomst bijdragen aan het versterken van de zwakke Jemenitische regering en helpen met economische en sociale hervormingen in het land. De VS en de Europese Unie steunen Browns voorstel voor een conferentie. De premier hoopt dat ook Saoedi-Arabië, het buurland van Jemen, en de Arabische golfstaten aan de conferentie zullen deelnemen.

Ook in de Verenigde Staten bestaat al geruime tijd vrees dat terroristische organisaties zich ongehinderd kunnen bewegen in Jemen. Afgelopen voorjaar zei de Amerikaanse generaal David Petraeus al dat extremisten in Jemen in alle rust terroristische acties voorbereiden. Ze zouden daarbij gebruikmaken van het onvermogen van de Jemenitische regering om het eigen grondgebied onder controle te krijgen. De Amerikanen overwegen inmiddels de militaire steun aan de Jemenitische regering uit te breiden.

Militairen van het Jemenitische leger hebben de afgelopen dagen in het noorden gevechten geleverd met shi’itische rebellen. Daarbij zijn volgens het leger elf rebellen gedood. De shi’itische minderheid in het noorden voelt zich achtergesteld. In een nieuwjaarsboodschap riep president Ali Abdullah Saleh de rebellen op de wapens neer te leggen en zich niet te laten meeslepen door terroristische groepen. (AFP, BBC, Reuters)