Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

CIA kende dader aanslag

De man die woensdag zeven medewerkers van de CIA doodde bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan, was door diezelfde CIA benaderd om als informant te werken. Anonieme Amerikaanse inlichtingenbronnen zeggen dat hij om die reden niet volledig was gecontroleerd toen hij de afgelegen Amerikaanse basis Chapman in de oostelijke provincie Khost betrad. De aanslag had plaats in de sportzaal van de kleine basis, en was voor zover bekend de grootste op een Amerikaanse inlichtingendienst sinds die in Beiroet, in 1983.

„Als je ze vraagt om hun leven voor je op het spel te zetten, moet je veel doen om hun vertrouwen te winnen”, legde een voormalige CIA-medewerker uit.

De Beweging van Pakistaanse Talibaan verklaarde gisteren dat de dader naar hen was overgelopen, en dat hijde aanslag pleegde uit wraak voor de dood van hun leider Baitullah Mehsud, door een Amerikaanse raketaanval in de Pakistaanse tribale gebieden. Een woordvoerder zei dat ze zo de aanvallen wilden tegenwerken. The Washington Post schreef gisteren dat de CIA op Chapman selecteerden welke extremisten moesten worden gedood in Pakistan.

De Afghaanse Talibaan hadden de aanslag donderdag al opgeëist. Volgens hen was een overgelopen Afghaanse officier de dader. Geen van deze beweringen is te verifiëren. Eerder was sprake van acht gedode CIA-medewerkers, de CIA houdt het nu op zeven. (AP)