Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Blauw licht tegen de blues

Voor degene die niet ’s winters op een zonnige skipiste staat of naar Gran Canaria vliegt: de winterblues is ook te genezen met blauw licht.

Goodlite
Goodlite

Je voelt je loom en lusteloos. Het is donker om je heen, het is donker in je hoofd. En die lange januarimaand is nog maar net be-gonnen.

Dat klinkt als een typisch gevalletje van winterdip. Veel mensen missen inde donkere maanden het eerste ochtendlicht. Dat zorgt er in de zomer voor dat je overdag goed wakker bent. Een manier om die winterblues te verdrijven – sommigen worden er zelfs depressief van – is lichttherapie. Normaal gesproken doe je dat op een plek als een ziekenhuis, waar je geparkeerd wordt voor een serie tl-buizen.

„Het is lastig om je twee weken lang elke ochtend voor negen uur in het ziekenhuis te melden”, zegt René van Klaveren van Goodlite.nl. Van Klaveren levert draagbare lichttherapie onder meer aan huisartsen, psychiaters maar ook aan gewone stervelingen. Het zijn kleine gadgets die een speciale soort blauw licht uitstralen. „Dat is het effectieve spectrum van 462 nanometer die de hormonen serotine en melatonine beïnvloeden.”

Met ander woorden: het blauwe licht stimuleert de hormonen die slaap- en waaktoestand in de hersenen regelen. Door ’s ochtends een kwartiertje in een blauwe gloed te zitten, wordt het effect nagebootst van het ochtendlicht dat je ziet als je op een zomerochtend de gordijnen opentrekt. Het gaat specifiek om die ene frequentie: een blauwe bureaubladachtergrond op je computer (suggestie van een lezer op het hebben-blog) kan de winterblues niet verjagen.

De opvallendste aanwinst bij Goodlite is een high-tech brilletje dat van boven blauw licht op je ogen laat vallen. „480 euro, dat is geen goedkope oplossing”, erkent Van Klaveren. Maar met deze Bluelight Mobile kun je wel overal in huis bewegen of gewoon je werk blijven doen. Misschien dat omstanders verbaasd kijken naar de blauwe gloed die uit je voorhoofd lijkt te komen. En het is de vraag of je met zo’n bril door de douane komt – lichttherapie kan namelijk ook de effecten van een jetlag bestrijden.

Iets betaalbaarder is de GoLite van Philips, een wit, plat kastje van 14 bij 14 centimeter met 60 blauwe ledlampjes (adviesprijs 250 euro). Er zit een ingebouwde accu in, een klokje met timer en het licht is in vier verschillende sterktes te regelen. Je zet de GoLite ’s ochtends op het bureau neer, het licht valt schuin in je ogen – dat geeft het beste effect op de receptoren in het oog. Na een weekje blauwe gloed GoLite laat de stemming zich als volgt omschrijven: overdag goed wakker, ’s avonds prettig moe. Net als na een dagje skiën op een zonnige Alpenwei.

Meer informatie over blauw licht en de GoLite op nrc.nl/hebben