Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Bij de voorplaat

Dit is een moleculaire band – een nanowiel – die ontstaat rond een moleculaire velg. Als de band klaar is glijdt hij van de velg af. Chemici maken graag zulke grote nanostructuren: moleculaire doosjes, ringen en schijven waarin weer kleinere moleculen kunnen worden opgesloten om speciale reacties te ondergaan. Of waarin in het bloed moleculen kunnen worden getransporteerd die daarna als medicijn werken. De kunst is om die grote moleculen allemaal dezelfde grootte te laten hebben. Deze ringen van molybdeenoxide bevatten 140 tot 154 molybdeenatomen. Het aantal varieert toch nog, maar lang niet zo veel als wanneer de band niet rond een velg wordt gemaakt. Dan is de variatie veel groter, omdat het toeval dan bepaalt wanneer beide uiteinden elkaar ontmoeten. Deze ringen zijn gemaakt door chemici van de universiteit van Glasgow. Die ontwierpen een reactie waarbij eerst de matrijs van molybdeenoxyde ontstaat. Daaromheen ontstaat de band (Science, 2 januari).[WK]