Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Amerikanen werkten wel aan coup tegen Soekarno

Koscielniak, Cyprian

Tomas Ross weet zeker dat Prins Bernhard geen coup wilde plegen in Indonesië (Opiniepagina, 21 december). Al lijkt de couppoging mij onwaarschijnlijk, het argument waaraan Ross zijn zekerheid ontleent, vind ik niet sterk. Hij zegt dat Bernhard goede contacten had met het Witte Huis en de CIA en dat de Amerikanen voor een onafhankelijk Indonesië waren. Klopt. Maar dat wil niet zeggen dat de Amerikanen (en in de redenering van Ross dan ook Bernhard) geen coup tegen Soekarno hebben kunnen wensen. Sterker nog: de CIA heeft eraan gewerkt. Tijdens mijn jaren als journalist in de VS heb ik dit gehoord van CIA-medewerkers. Toegegeven, de aanvallen op Soekarno waren net zo klungelig als die op Fidel Castro, waarmee de CIA zich jarenlang belachelijk maakte. Voorbeeld: men dacht de president in diskrediet te kunnen brengen met compromitterende filmpjes. In de een was hij dronken, in de ander in bed met een jongedame. Alleen: de acteur die moest doorgaan voor Soekarno viel door de mand. Mislukt.

Later hebben de Amerikanen de oppositie tegen Soekarno gesteund met effectievere middelen. Geen idee of Bernhard daar iets mee te maken had, maar misschien weet Tomas Ross dat wel.

Emile Fallaux

Amsterdam