Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Aanslag sporttoernooi in Pakistan: 88 doden

In het noordwesten van Pakistan zijn gisteren zeker 88 toeschouwers van een volleybaltoernooi omgekomen door een zelfmoordaanslag. De lokale politie vermoedt dat de aanslag, waarbij de dader een met explosieven beladen pick-uptruck in het publiek reed, een wraakactie is tegen de dorpsmilities die de Talibaan recentelijk uit de regio hadden verdreven.

De aanslag had plaats in de stad Lakki Marwat, ten oosten van de tribale regio’s aan de Afghaanse grens. Ook buiten de tribale gebieden, waar onder andere het leiderschap van de Beweging van Pakistaanse Talibaan gevestigd is, is de invloed van Talibaangroeperingen en andere militanten de afgelopen twee jaar toegenomen. Zij hebben aanzienlijke delen van districten in de North-West Frontier Province onder controle.

Sinds ongeveer een jaar proberen lokale inwoners, daartoe aangespoord door leger en regering, met eigen vredesinitiatieven en milities die controle te herwinnen. Gisteren hielden leden van een lokaal ‘vredescomité’ in Lakki Marwat een bijeenkomst in een moskee nabij het sportveld. Politiechef Ayub Khan zei dat die het doelwit moet zijn geweest en dat de dader de moskee niet heeft kunnen bereiken. In plaats daarvan reed hij in op de toeschouwers bij de sportwedstrijd.

Stamleiders en geestelijken in het noordwesten van Pakistan die zich uitspreken tegen het extremisme worden steeds vaker aangevallen. Gisteren werd in de tribale regio Bajaur een stamleider die zich tegen de Talibaan had gekeerd, opgeblazen door een bermbom. Ook vijf gezinsleden werden gedood.

De lokale milities moeten gebieden veilig stellen waar het leger niet aan toe komt. De krijgsmacht richt zich vooral op de belangrijkste bolwerken van Talibaangroeperingen in de tribale gebieden. Sinds militairen in oktober een offensief begonnen in Zuid-Waziristan – de thuishaven van de Beweging van Pakistaanse Talibaan – zijn er voortdurend aanslagen in het noordwesten en in belangrijke steden elders in het land. Die aanslagen zijn zowel gericht tegen burgers als tegen overheidsfunctionarissen, zo bleek gisteren weer. Het totale dodental nadert de 600.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Lakki Marwat op zich genomen. Dat is meestal het geval als er veel burgerslachtoffers vallen; de Talibaan zijn ondanks hun terreur wel uit op steun van de bevolking. Een uitzondering is de aanslag van maandag in de zuidelijke stad Karachi, waarbij ruim veertig doden vielen. Die werd opgeëist door een woordvoerder van de Beweging van Pakistaanse Talibaan, maar later ontkende een hogergeplaatste woordvoerder dat het centrale leiderschap toestemming voor de aanslag had gegeven.

Gisteren en eergisteren voerden de VS twee raketaanvallen uit in Noord-Waziristan, de tribale regio waar het netwerk van de Afghaanse extremist Jalaluddin Haqqani is gevestigd. Bij de aanvallen vielen drie doden. Hun identiteit is niet bekendgemaakt. De Amerikaanse aanvallen zetten veel kwaad bloed bij Pakistanen. (AP, Reuters)