Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

19e eeuw

De man die volgens Nescio de Sarphatistraat de mooiste straat van Europa vond, (NRC Weekblad, 24 december) was de schrijver Frederik van Eeden.

Het inderdaad spuuglelijke gebouw van Huize Sint Jacob zal in 2012 gesloopt worden en worden vervangen door nieuwbouw. Daarbij wordt de inpandige kapel gespaard.

Al enige jaren is het beleid van de gemeente om toeristen uit de overvolle binnenstad naar de oostelijke Amsteloever te lokken. De Hermitage aan de Amstel is daarbij natuurlijk een belangrijke stap. Daarnaast hebben enkele culturele instellingen, waaronder de Hortus, de Hollandse Schouwburg, het Verzetsmuseum en Artis, hun krachten gebundeld om meer bezoekers te trekken.

Van een buurtgroep die meer toeristen wil door, aldus S. Montag, ‘hippe leuke troep’ toe te voegen is absoluut geen sprake. De betrokken ambtenaren en buurtbewoners hebben zich uitdrukkelijk uitgesproken tegen ‘McDonaldisering’. Het gebied tussen Amstel en de Nieuwe Vaart is weliswaar niet zo wereldberoemd als de wallen, de grachtengordel en de Jordaan, maar bevat toch bijzonder veel waardevols.

Jeanne Weenink