Dit is een artikel uit het NRC-archief

Entertainment

Oudjaar als dure crisis van een paar uur

Jaarwisseling rustiger dan vorig jaar. 7 miljoen schade, volgens eerste schatting verzekeraars. Niet rustig maar beheersbaar. Duizenden kilo’s vuurwerk in beslag genomen. 871 brandstichtingen, volgens binnenlandse zaken. 138 keer geweld tegen politie, brandweer en ambulancemensen. In Rotterdam voorlopig 24 mensen blind aan één oog. Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, heeft gelijk. In

Jaarwisseling rustiger dan vorig jaar. 7 miljoen schade, volgens eerste schatting verzekeraars. Niet rustig maar beheersbaar. Duizenden kilo’s vuurwerk in beslag genomen. 871 brandstichtingen, volgens binnenlandse zaken. 138 keer geweld tegen politie, brandweer en ambulancemensen. In Rotterdam voorlopig 24 mensen blind aan één oog.

Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, heeft gelijk. In De Volkskrant zei hij deze week: ,,Ik noem het geen evenement. De jaarwisseling is in Den Haag een crisissituatie die enige uren aanhoudt.”

Oud en Nieuw voor velen een vredig moment van burencontact, oliebollen met een glaasje. Jan Jaap van de Wal en vanavond Freek de Jonge. Voor anderen 24 uur een grimmige vrijstaat. Brandstapels, jongens en mannen met explosieven in de blik, een vuurkracht om de Talibaan mee op de vlucht te jagen. Waar mogelijk ingezet tegen de eigen politie.

Al een jaar geleden begon de actiegroep Staakt het Vuren te pleiten voor een verbod op particulier vuurwerk. Op dit filmpje vertelt een oogarts dat het geen leuk werk is ogen er uit te halen en te vervangen door glazen exemplaren. Hier Alberto Stegemans SBS6-uitzending over illegaal vuurwerk.

De Groningse econoom Benn Bergmann berekende voor Staakt het Vuren de totale Oud&Nieuw-schade in Nederland op 1 miljard euro. Daarin zijn meegerekend alle medische kosten, de vernielingen, de blijvende arbeidsongeschiktheid van de ongelukkigsten. Hier zijn uitleg.

Een verbod op particulier vuurwerk een goed idee? Natuurlijk. In veel landen wordt op monumentale plekken een prachtig groot vuurwerk voor iedereen gebouwd. Feest zonder veldslag. Wie er niet bij kan zijn ziet het op de televisie.

Onze krankzinnige afkeer van de overheid maakt dat we allemaal zelf moeten knallen en ieder jaar ogen en oren er af blazen. Maar een verbod zal wel een gevoelige aanslag betekenen op de laatste vrijheidsrechten van de maatschappijverlaters. Dit is wat Geen Commentaar erover schrijft. Kijk hier de feestelijkheid in andere landen.

NB: Alleen reacties onder vermelding van voor- en achternaam worden geplaatst.