Winters

December is ruim anderhalve graad kouder verlopen dan gemiddeld. Ook de maand januari van 2010 gaat een gooi doen naar het predicaat ‘koud’.

De nieuwe maand begint met lichte tot matige vorst overdag en soms strenge vorst tijdens de nacht en ochtend. Dit komt door de bijzonder koude lucht die vanaf morgen vanuit het noorden binnenstroomt, als gevolg van een lagedrukgebied dat momenteel boven België ligt en vanaf morgen boven het centrale deel van Europa aansluiting krijgt bij andere depressies.

Op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht is het 0 tot 2 graden met soms wat motsneeuw of sneeuw: in het oosten komt het tot een sneeuwdek van 2 tot 4 centimeter.

Op Nieuwjaarsdag breekt vanuit het westen geleidelijk op steeds meer plaatsen de zon door. In het oosten valt voor de opklaringen nog een beetje sneeuw. De wind draait naar het noorden en gaat geleidelijk liggen. De temperatuur schommelt rond het vriespunt.

In het weekend zijn er wolkenvelden. Tijdens de nachten komt het in opklaringen die daar tussendoor aanwezig zijn tot veelal matige, op sommige plekken strenge vorst.

Overdag blijft het op steeds meer plaatsen vriezen.

Gedurende de nieuwe week houdt het winterweer volop aan.