'VS wisten vooraf van mislukte aanval'

De Amerikaanse regering beschikte voor de mislukte aanslag vrijdag op de lijnvlucht Amsterdam-Detroit al over inlichtingen dat een terreuraanslag werd voorbereid door een Nigeriaanse man. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times gisteren op zijn website, op basis van anonieme regeringsbronnen.

Volgens de krant had de regering van president Obama vóór afgelopen vrijdag al informatie uit Jemen dat leiders van de terreurorganisatie Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland een Nigeriaan trainden voor het plegen van een terreuraanslag. Met die informatie had de aanslag mogelijk kunnen worden voorkomen, zei Obama gisteren. Maar volgens hem heeft een „falen in het systeem” van de veiligheidsdiensten ertoe geleid dat dat niet is gebeurd.

Probleem zou vooral zijn dat de diensten de beschikbare informatie slecht met elkaar delen. Obama noemde vanaf zijn vakantieadres op Hawaï de situatie „totaal onacceptabel”. De president is in de VS onder grote druk komen te staan na de aanslag. Critici vragen zich af waarom de 23-jarige verdachte wel op een lijst stond met sympathisanten van terreurorganisaties, maar niet op een lijst met mensen die niet naar de VS mogen vliegen. Zijn vader, een Nigeriaanse ex-minister, had de Amerikaanse ambassade vorige maand geïnformeerd over mogelijke radicalisering van zijn zoon. (NRC)