VS werken aan meer militaire hulp Jemen

De Amerikaanse regering onderzoekt hoe ze de samenwerking met Jemen op militair en informatiegebied tegen de extremisten van het regionale filiaal van Al-Qaeda kan uitbreiden. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren gezegd.

Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de mislukte poging van de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab op 25 december om een Amerikaans passagiersvliegtuig op te blazen. President Barack Obama heeft gezworen „elk element” van Amerikaanse macht in te zetten tegen degenen die de veiligheid van Amerikanen bedreigen, maar geen specifieke maatregelen aangekondigd.

Functionarissen van het Pentagon en contra-terreurdiensten zeiden echter dat de regering bekijkt hoe zij de Amerikaanse steun voor de Jemenitische strijdkrachten kan uitbreiden. Daarbij wil zij de rol van het Amerikaanse leger zoveel mogelijk achter de schermen houden. Een direct Amerikaans militair optreden, waartoe wel is opgeroepen door Republikeinse Congresleden, kan de plaatselijke steun voor de extremisten versterken en de al zwakke regering van president Ali Abdullah Saleh verder in problemen brengen.

De afgelopen jaren leverde Washington het Jemenitische leger nauwelijks steun. Maar het in begrotingsjaar 2009 werd de wapenhulp sterk opgevoerd met leveranties van militair materieel ter waarde van 67 miljoen dollar, waaronder volgens een woordvoerder van het Pentagon vrachtwagens en patrouilleboten. Het is niet bekend in hoeverre de Jemenitische regering die middelen ook tegen de rebellie van de shi’itische Houthi’s in het noorden van het land heeft ingezet.

Volgens The New York Times heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie de laatste maanden ook militairen van elite-eenheden gestuurd om Jemenitische troepen op te leiden. Voorts werken de inlichtingendiensten van de twee landen samen.

Amerikaanse media hebben gemeld dat Jemenitische legeracties tegen bolwerken van Al-Qaeda, op verschillende plaatsen in het land, sinds midden deze maand zijn uitgevoerd onder zware Amerikaanse druk en met behulp van informatie die door Amerikaanse inlichtingendiensten is verstrekt. Amerikaanse functionarissen zeiden gisteren meer dergelijke aanvallen te verwachten de komende tijd. Ter plaatse wordt geklaagd over doden onder de burgerbevolking bij luchtaanvallen. (AP, AFP)